Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Frisören gjorde sitt livs klipp och blev skådespelare

Exhibitionisten i honom fick Ulf Isenborg att lämna sin lilla frisersalong och sadla om till skådespelare. När han inte lirar gitarr med sina Älskade boys roar sig den pensionerade skådespelaren med att bygga hus från grunden.

Redan under uppväxten var Ulf Isenborg lite kraftig, om man ska uttrycka sig artigt. Killarna i grundskolan i Sundbyberg var inte lika artiga.
– Det var inte så kul, men till slut lärde jag mig att hantera det. På den tiden boxades och slogs man. Ett rejält slagsmål med min värsta mobbare gjorde slut på mobbningen. Vi förlorade slagsmålet och låg knockade på gatan båda två. Men vi vann en vänskap och blev bästa kompisar, säger han i sitt arbetsrum i lägenheten.
Ett par år senare praktiserade han på en frisersalong, och ännu några år senare tog han över en liten salong i Solna. Inte förrän vid fyllda 29, med ett barn, en havande fru och ett stort huslån knackade teatermonstret på dörren.
– Redan som 14-15-åring lattjade jag med teater. Jag har ett exhibitionistiskt drag i kroppen och tycker om att underhålla.
Så när ryktet gick om en audition på Statens scenskola i Stockholm, satte Ulf upp skylten "Kommer strax" på salongsdörren. Emellertid kom han aldrig riktigt tillbaka, i stället blev han skådespelare och reste land och rike runt med Riksteatern i 25 år.
– Jag ångrar aldrig det. Det var det bästa jag har gjort i mitt liv, säger han och minns flödande berättarlust och kokande kreativitet på Riksteatern under 1980- och 90-talen.
Av de lyckliga stunderna på scen kommer han särskilt ihåg Jonas Gardells debutpjäs Lena, och Percy präriehund i Benny Fredrikssons regi. Fastän två decennier har gått minns han spelglädjen och publikreaktionen.
– Publiken stampade i golvet och gav oss stående ovationer. Det var närmast chockartat att vara med om.
Sedan han gick i tjänstepension för sex år sedan är han sparsmakad med vilka föreställningar han medverkar i. Han har även återtagit sin gamla kärlek till gitarren och tillsammans med de tre andra medlemmarna i gruppen Älskade boys luftar han sin passion för vissång.
Samtidigt som han anser att skådespeleri är ett hantverk, ägnar han sig bokstavligen åt hantverk och har byggt hus åt både sig själv och åt vänner.
– Att bygga hus från grunden har länge varit min stora passion. Jag har lärt mig det av nyfikenhet. När det kommer en elektriker eller en rörmokare tittar jag på och plockar upp finesserna.
För två år sedan rasade en byggställning som han stod på. Han ramlade baklänges och slog i huvudet. Ett tag trodde hustrun att han var död, men till slut vaknade han upp. De mest bestående menen är avsaknaden av lukt- och smaksinne. Det kan Ulf Isenborg tydligen leva med.
– Jag har levt så länge att jag redan vet hur mat ska smaka. Som alltid ser jag positivt på livet och tittar framåt.

Ulf Isenborg

Aktuell: Fyller 65 år den 11 december.
Gör: Skådespelare.
Bor: Stockholm och sommarstället i Roslagen.
Familj: Hustrun Gabriella (gifta i 42 år). Tre döttrar och fem barnbarn. "Fyra i livet och en i himlen. Emil blev fem år och nio månader. Han finns i mitt hjärta hela tiden." Lovis, en dansk-svensk gårdshund.
På gång: Turnerar med musikgruppen Älskade boys.
Karriär i korthet: Gick på Statens scenskola. Har medverkat i såväl teaterpjäser som filmer. Vurmar för musikaler, Spelman på taket hör till favoriterna.
Så firas födelsedagen: Med familj och vänner.
Om att fylla 65: "Jag känner mig inte som 65, i själen är jag 20. Som skådespelare leker man, och jag har fått leka en hel del. Det har hållit mig ung."
Favoritfilmer: "Ingen action, utan filmer med bra berättelser och där kameran får stå still och följa händelserna."
Läsning: "Jag är en periodare. Håkan Nesser och Henning Mankell hör till favoriterna. Just nu läser jag tre böcker samtidigt och har en fjärde på väntelistan."
Lyssnar helst till: "Visor är min stora passion, favoriterna är Cornelis Vreeswijk och Allan Edwall. Jag lyssnar också på jazz och klassiskt."
Styrka: "Öppen och intresserad av människor."
Svaghet: "Hett temperament. Kort stubin, men det går snabbt över."
Favoritplats: Kungsholmen och Roslagen.
Blir lycklig av: "Att kliva upp varje morgon. Men jag vore ännu gladare om världen såg annorlunda ut - med mindre bråk, krig och terror. Ibland undrar jag vart vi är på väg."
Gå till toppen