Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstnärssystrar ställer ut

Grafik och måleri delar på utrymmet i Konsthallen de kommande veckorna. Systrarna Eva och Helen Rex ställer ut sina verk.

Eva och Helen Rex ställer ut grafik och måleri i konsthallen. Det är vernissage på utställningen i morgon.Bild: Niklas Gustavsson HD/NST
Systrarna Eva och Helen Rex är båda grafiker i grunden, även om Helen Rex de senaste åren ägnat sig alltmer åt akrylmåleri. Eva Rex är dessutom utbildad bibliotekarie och har jobbat i Klippans kommun. Men 1982 slutade hon för att ägna sig åt sitt konstnärskap på heltid.
Nu är Eva Rex tillbaka i Klippan tillsammans med sin syster för att visa grafik och målningar i konsthallen.
— Det är en stor fin lokal. Jag har verkligen väntat på att få ställa ut här, säger Eva Rex.
Kön av konstnärer som vill ställa ut i konsthallen är lång. Eva och Helen anmälde sitt intresse redan för ett par år sedan.
Helen Rex har valt att bara visa målningar. Inget av den grafik hon gjort tidigare år.
— Det blev för rörigt att blanda. Jag tröttnade lite på grafik för fyra-fem år sedan och upptäckte att jag tyckte om att måla, säger hon.
Det finns ofta änglar eller fåglar i hennes bilder. Helen Rex beskriver hur motiven växer fram på duken, utan att hon har dem riktigt klara för sig från första början.
I Eva Rex koppargrafik finns ofta en lite humoristisk ton, exempelvis i de förmänskligade köksredskapen i verk som Vispdans och Samtal med osthyvel. Eller i grafiken där människor liknar bokstäver.
Eva etsar och trycker sina plåtar hemma i bostaden. Hon arbetar också med stentryck på Grafiska museet i Helsingborg tillsammans med stentryckaren Knud Jensen.
Helen och Eva Rex har ställt ut tillsammans tidigare, bland annat i Stockholm, Karlskrona, Linköping, Göteborg och Limhamn.
De kommer från en konstnärsfamilj och växte upp i Lund, men flyttade så småningom till Helsingborg. Eva Rex bor kvar, medan Helen Rex numera bor i Blekinge.
Det är vernissage i morgon lördag 10 december kl 13-16. Utställningen pågår till 15 januari.
Gå till toppen