Himma

Det blir en kuljul i år

Vilken form har julen? Är den ett hjärta, varmrött och fullt av kärlek och omtanke? Eller är den en triangel, som toppen på en gran? Årets julljusstakar är i vilket fall runda – som julgranskulan, dörrkransen och tidscykeln som signalerar att ännu ett år snart är till ända.

Julen närmar sig och mörkret faller. Allt är som det brukar - och ändå är tjusningen över att få omge sig med levande ljus lika stor varje år. Krukväxterna åker ner i källaren eller upp på vinden för sval vinterförvaring och fram kommer i stället ljusstakarna. Det är helt klart dags att tända till! Värmeljushållare, ärvda mässingskandelabrar, drejade keramikstakar – allt är välkommet för att lätta upp decemberdagar och becksvarta kvällar. I år är det den traditionella kulljusstaken som gör comeback i en mängd olika nytolkningar och färger.
Den röda kulljusstaken med målad vit allmogeblomma på den runda magen, och med mindre kulor som knubbiga ben, syns i vart och vartannat hem om julen. I sin enkelhet är just den det mest juliga många kan tänka sig. Den är pampig i sin avskalade lätthet, den kräver inga komplicerade tillverkningsmetoder utan går fint att pyssla ihop på dagis och fritids. Det var bara en tidsfråga innan denna traditionella julsymbol skulle få sig en extreme makeover. Och så är fallet julen 2011.
I år hittar du kulljusstaken i kristall, i chockrosa trä och i diabas. Det finns kulor för alla prisklasser och smaker. En del är kopior av den klassiska ljusstaken men gjorda i nya material, andra har lösgjort idén med julkulan och låter kloten ligga fritt mot underlaget. Andra kulor klättrar på höjden eller bildar kransar och bygger grupper.
Kulan ger associationer till gemenskap, en sluten cirkel och mjuka värden - mycket av det som julen står för. Kanske är det därför vi charmas av den röda, bulliga kulljusstaken?
Designerfrågan: Vilken form har julen?
Ingela Petersson Arrhenius, illustratör och grafisk formgivare:
"Min första tanke är ett pepparkakshjärta, så det får bli ett hjärta!"
Nina Jobs, industridesigner:
"Ett klot - det är runt, varmt, generöst. Kulan känns också som det mest traditionella att hänga i julgranen. Det är en primär form som inte behöver så mycket extra. Den adventsljusstake som jag själv gjort består bara av kulor med ett snöre mellan varje."
Gustaf Nordenskiöld, konstnär, designer och konsthantverkare:
"Julen för mig har formen av ett handstöpt ljus. Lager på lager av tradition, släkt, mat, glögg, stämning och ännu ett år som gått."
Gustav Kristensson, formgivare:
"Min jul är rund. Julen är en högtid som känns varm och omslutande, ett tillfälle att umgås med nära och kära. Vi samlas runt julbordet och dansar runt granen."
Malin "Mrs Murphy" Ehlin, illustratör och formgivare:
"En stjärna! Jag är ju en stjärna och det är klart att det är lite tufft just kring jul, konkurrensen hårdnar! Men kom igen bara alla lysande julgranar och allt glittrande pynt och utmana mig!"
Gå till toppen