Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En kvart om dagen

Ge mig en kvart om dagen!
Åh, denna puttrande svenska novellgryta som sprider sina dofter genom decembermörkret.
Knappt hinner en knippe nya små häften från förlaget Novellix passera innan det är dags för en ny utgåva i serien Brevnoveller.
Ännu ett lika påhittigt som piggt nytt sätt att distribuera god litteratur.
På Brevnovellen kan man nämligen prenumerera och därmed få en styck kortfattad litterär upplevelse direkt i brevlådan.
Raka puckar. En kortfattad författarpresentation. Enkel layout. Och så en berättelse du kan läsa på dryga kvarten.
Efter författare som Viktor Johansson, Jonas Karlsson, Anneli Jordahl och Elise Karlsson är det nu dags för utgåva nummer 11.
I novellen "Nära ögat" berättar Sara Mannheimer på ett elektrifierat språk om en kvinna mitt i en lika turbulent som drömlik tillvaro.
Det gamla tricket att låta den första meningen vara lockbete fungerar ytterst väl i det här fallet:
"Det var i sista ögonblicket! Det är nu den väldiga svartglänsande kon kommer infallandes genom köksfönstret, eller hur jag nu ska säga, inslungandes som från ovan med en väldig kraft, och plötsligt står och väger med sin kolossala kroppshydda på fönsterbrädan".
Man tackar. Är ni med? Nyfiken någon?
Det är minst sagt svindlande och surrealistiskt när den lilla berättelsen far än hit än till det där Kafka-citatet som inleder "Förvandlingen" och hur ska denna stackars människa nu hinna komma till hårfrissan i tid? Ja, inte vet jag. Stod det inte en stor kossa i köksfönstret?
"Nära ögat" är en öppen text. Öppen mot språket och öppen mot det vi kallar verkligheten. Just lika färgstark och intensiv som någonsin minnet av en dröm.
www.brevnovellen.se är adressen för den med öppna novellsinnen och med ett behov att stilla denna längtan efter att en kvart om dagen ska förändra tillvaron.
Gå till toppen