Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mörkt för dansk tv i Skåne

Den 11 januari nästa år går Danmark över till den senaste digitala tekniken för sina tv-kanaler. Vill skånska tittare fortsätta se de fria danska tv-kanalerna krävs rätt tv eller en ny digitalbox.

Bild: Bertil Ericson / SCANPIX SCANPIX
Till skillnad från Sverige var danskarna sena med att introducera digital-tv. Nu kompenserar de genom att förändra tv-nätet till den modernaste komprimeringstekniken mpeg4.
För skåningar går det att fortsätta se DR1 och DR2 – om man har rätt teknik. Däremot försvinner dansk TV2 då kanalen krypteras.
Vissa tv-apparater har redan inbyggda eller fristående digitalboxar som är anpassade för den modernare tekniken. Men har man en tv årsmodell äldre än 2008 saknas troligtvis den teknik som krävs för att fortsätta se danska fria markkanaler.
Enligt Johan Bobert, kommunikationsdirektör på Teracom Group, framgår det på tv:n eller bruksanvisningen om den kan hantera mpeg4.
– Alla tv-apparater som säljs i dag kan ta emot mpeg4 och apparaterna brukar vara märkta. Annars är det bara till att fråga säljaren, säger han.
I Sverige används den lite äldre komprimeringstekniken mpeg2 parallellt med mpeg4. Mpeg2-tekniken har använts sedan Sverige gick över till digital-tv, men är på väg att försvinna då det nya formatet är tänkt att bli standard i hela Europa. När det stora bytet görs i Sverige är däremot fortfarande oklart.
Anledningen till att man går över till den nya tekniken är att mpeg4 ger utrymme för fler kanaler och bättre bildkvalitet.
För dig som vill fortsätta se DR1 och DR2 ska du kontrollera att din tv klarar av mpeg4, eller har en inbyggd digitalbox som kan ta emot den senaste tekniken. Tittare med äldre tv och boxar lär behöva köpa nytt.
Problemen med att se fria danska tv-kanaler gäller tittare i marknätet som använder sig av vanlig antenn. Vad som gäller för tittare med kabel-tv eller parabol beror på de olika leverantörernas utbud.
Gå till toppen