Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Känd Helsingborgsprofil räddar Stumpens nya pjäs

Per-Eric Schyberg är teater Stumpens hemlige donator. Han gav tidigare i år 110 000 kronor till föreställningen "Begravt barn". I går presenterades han under repetitionsarbetet på Stadsteatern.

I somras skänkte en anonym privatperson 110 000 kronor till teatergruppen Stumpen. Det räddade uppsättningen av pjäsen "Begravt barn". Vid repetitionsarbetet på Lillan i går presenterades den generöse mecenaten som är helsingborgaren Per-Eric Schyberg.
Detta är gruppens största och dyraste satsning hittills. Teaterföreningen behövde 210 000 kronor. Kulturnämnden beviljade 100 000 kronor. Men det saknades fortfarande mycket pengar för allt som även en ideellt arbetande kulturförening måste betala. Per-Eric Schyberg läste en artikel i tidningen om de ekonomiska problemen.
– Jag tänkte genast att här kunde jag göra en insats för kulturen i Helsingborg, säger Per-Eric Schyberg.
AB Leos (i dag McNeil AB) tidigare VD och mottagare av Helsingborgsmedaljen fyllde 90 år och tyckte att detta var en lämplig present som skulle glädja både honom och andra.
– Det var rätt tillfälle och det är roligt att ge, säger Per-Eric Schyberg.
Han sympatiserar med den fria gruppens arbete men hade ännu inte sett någon föreställning. Han kontaktade Stumpens producent, en lika häpen som glad Ingrid Mattiasson. Pengarna levererades utan motkrav.
Efter att ha sett ett par repetitioner på Lillan säger han att det tycks bli valuta för pengarna.
– Det går jättebra. Jag hoppas att kunna vara med på premiären också.
Per-Eric Schyberg har inga precisa planer, men kan mycket väl tänka sig att göra fler insatser för det fria kulturlivet i Helsingborg.
Regissören Jan Nielsen är tillbaks på sin tidigare arbetsplats Stadsteatern. Han skiljer inte detta uppdrag från tidigare.
– Men det gäller att lägga ribban på rätt höjd, säger han.
Han har sett flera föreställningar med Stumpen och vet att den fria gruppen är annorlunda. Han föreslog att Stumpen skulle sätta upp Sam Shepards Pulitzerbelönade pjäs "Begravt barn". Eldsjälen Hans Polster och Ingrid Mattiasson berättade om handlingen för de andra i ensemblen och man enades om detta var rätt text för dem.
– Det är ett existentiellt familjedrama på landsbygden. En uppgörelse med den amerikanska drömmen. Livslögnen kommer upp till ytan, säger Jan Nielsen.
Han kallar pjäsen underhållning med komik, och inte bara en dysfunktionell familjs tragiska hemligheter. Dramat har många bottnar.
Detta är Stumpens tredje besök på Stadsteatern sedan starten för tolv år sedan. Två gånger tidigare har man varit på Storan. Första uppsättningen var P C Jersilds pjäs "Stumpen – en uteliggares öden och äventyr" som spelades år 1999 i samband med en konferens om hemlöshet. Några år senare fick Helsingborgs gymnasister se "Ingeborg Holm".
Producenten Ingrid Mattiasson är bara orolig för en sak.
– Vi spelar under mellandagarna. Så vi hoppas att helsingborgarna inte bara sitter hemma, utan tar chansen att gå ut och se teater.
Sam Shepards pjäs "Begravt barn" har premiär på Lillan klockan 19 fredag 30 december. Den spelas sju gånger på Helsingborgs stadsteater. I rollerna Hans Polster, Ewa Karlsson, Bengt Mangs, Claes Johnsson, Oscar Rasmusson, Anja Ozol, Thomas Karlsson. Regi Jan Nielsen. Musik av Stumpenorkestern The Corn Boys.
Gå till toppen