Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Varsam renovering får alla att trivas

Från fyrbenta pållar till plugghästar? Så skulle man kunna säga om den förvandling som det gamla häststallet på Säbyholm genomgått. Nu har där flyttat in Montessorielever i årskurserna 4-9.

En stor, gul herrgårdsbyggnad tronar ett par hundra meter bort när man kommit innanför grindarna till Säbyholms gård. Där, i byggnadens alla tre våningar, finns sedan 1994 barn i åldrarna ett till fem år som går på Säbyholms Montessoriskola. Och alldeles till vänster innanför grindarna ligger i stället den gamla förvaltarbostaden, där elever i årskurserna F-3 går. De äldre eleverna, som går i fyran och ända upp till nian, har alldeles nyligen flyttat från en tillfällig paviljong till ett nyrenoverat åldrat häststall.
Den extra ytan var välbehövlig. Skolan, som startade 1989 som Glumslövs Montessoriförening och låg i byns gamla mellanskola, som för övrigt brann ner för drygt två år sedan, tog från början emot små barn i förskoleåldern och drevs som ett föräldrakooperativ. Sedan gick flytten in till Landskrona och de sköna omgivningarna på godset, där man alltså fortfarande är kvar. De första åren nöjde man sig med att vara förskola, men verksamheten växte hela tiden.
– Och sedan kom behovet av att driva skola i stället, så man diskuterade hur det skulle lösas, berättar Monica Thalin som är rektor sedan några år tillbaka, men som annars varit med ända sedan man kom till Landskrona.
Det upprättades en kommunal skola, med Montessoriinriktning, i huvudbyggnaden. Föräldrakooperativet förskolan var kvar i dess bottenvåning, skolan höll till på övre plan. Så småningom övergick man till självförvaltning, som sedermera blev friskola 2003. Då var man uppe i ungefär 50 förskolebarn och lika många skolelever i årskurserna F-5.
Enligt Monica Thalin är skolan mer eller mindre självförsörjande på elever. De som börjar som ettåringar, har en tendens att stanna kvar så länge det bara går. I våras släpptes de allra första niorna ut.
I fjol insåg man att det började bli lite trångt för de över 300 barnen och ungdomarna i verksamheten. Så det gamla häststallet, som lämnats åt sitt öde i tjugo år, renoverades, med minst sagt varsam hand. Trots sitt yttre, som vittnar om äldre tider fast i nyare skick, så är det en fullt modern byggnad inuti. Med smarta rumsliga lösningar, som blandas med estetiska detaljer från förr. Renoveringen har till och med blivit så lyckad att man belönats med Landskrona stads Stadsbyggnadspris 2011, som man tog emot häromsistens.
Med ombyggnaden har man också fått flera nya utrymmen som man tidigare fick låna från annat håll. Som labbrummet till de naturorienterade ämnena, sådana övningar fick eleverna åka till Gullstrandsgymnasiet för att utföra innan. Ett musikrum har man också fått, likaså är ett skolbibliotek under uppbyggnad. En rejäl samlingssal ligger i den ena änden av huset. Lägg därtill ett flertal andra ämnesrum.
I stallet har de äldre eleverna sina lektioner. När vi tittar in i ett av rummen har sexorna och sjuorna där inne elevråd. Bland dem finns Emelie Kexel och Sofie Ewerman, som båda går i sjuan och har gått i Montessoriskolan ända sedan de var ett år gamla. De gillar den nya byggnaden.
– Ja, det är jättekul att det är färdigt, vi har verkligen längtat. Det var lite trångt innan, säger Emelie Kexel.
– Här är mycket skönare och det är enklare att jobba, vi har större ytor att röra oss på, tycker Sofie Ewerman.
Monica Thalin är också väldigt nöjd med restaureringen. Kanske rustas fler av de gamla, oanvända byggnaderna på Säbyholm också upp framöver? För skolan fortsätter växa, antalet barn har nästan fördubblats bara på de senaste tre åren. Dessutom är där kö till elevplatserna.
– Jag hade lätt kunnat starta en etta till, säger Monica Thalin.

Fakta Säbyholm

Den danske officeren Jens Uhlfeldt lät uppföra Säby ladugård 1647 för att trygga livsmedelsförsörjningen för militärerna på Citadellet. Den raserades 1709, men återuppbyggdes några år senare. På Säbyholm förlades också råsockerfabriken, efter att den inne i Landskrona brunnit 1875. Samma år som fabriken stod klar på Säbyholm, 1883, fick man också en järnvägslinje dit och Landskronas första telefonlinje. Säbyholm har haft många olika ägare och även ingått i Svalöf Weibulls utsädesodlingar under många år. Numera ägs förvaltarbostaden och huvudbyggnaden av Montessoriskolan. Häststallet ägs av HSB, men hyrs av Montessori. Marken runtom är utarrenderad.

Fakta Maria Montessori

Maria Montessori, 1870-1952, var Italiens första kvinnliga läkare och blev även pionjär inom pedagogiken. Hon hade en stor tilltro till barns förmåga och intelligens och såg barns drivkraft att vilja upptäcka, pröva och lära mer om sig själva och sin omvärld. Montessoripedagogiken bygger på barns behov i olika skeden av livet och på deras psykiska utveckling.
Gå till toppen