Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mycket väsen för...

Mattias Dahlström om Hollywoodversionen av Stieg Larsson.

Rooney Mara övertygar i rollen som Lisbeth Salander.Bild: Baldur Bragason 2011 Columbia TriStar Marketing Group, Inc. All Rights Reserved.
Riktigt varför man ska göra en engelskspråkig version av den svenska filmversionen av Stieg Larssons osannolikt framgångsrika deckare ”Män som hatar kvinnor” kan man fråga sig.
Särskilt när berättelsen om den skandalomsusade journalisten Michael Blomquist och hans ofrivilliga medhjälpare, den asociala datahackern Lisbeth Salander, som får i uppdrag att utreda ett fyrtio år gammalt försvinnande i en industrimagnats familj, fortfarande utspelar sig i Sverige.
Den amerikanska publikens motvilja till att se film på andra språk än engelska är givetvis ett skäl. Dragkraften i en karaktär som Lisbeth Salander möjligen en annan.
Men kanske är skälet framför allt detta – det fanns mycket goda möjligheter till förbättringar.
Ingen som har sett ”Män som hatar kvinnor” lär säga att originalet är bättre än den här nyversionen. För ”The Girl With the Dragon Tattoo” är en på alla sätt överlägsen film jämfört med sin svenska förlaga.
David Fincher är, när han inte låter sig begränsas av manus som bygger på en och endast en gimmick (”The Game”, ”Benjamin Buttons otroliga liv”, ”Panic Room”), en virtuos till regissör.
Driven. Skicklig. Tekniskt fulländad.
Trots att det ibland känns som att Fincher och många inblandade har spelat in den här filmen med vänsterhänderna – jämfört med Finchers fjolårsmästerverk ”The Social Network” är ”The Girl With the Dragon Tattoo” en hyfsad bruksthriller, varken mer eller mindre – så är allting några snäpp bättre. Fotot är snyggare. Berättandet tajtare. Musiken definitivt mer stämningsfull och suggestiv. Skådespelarna säkrare över så gott som hela linjen – Rooney Mara gör en minst lika hård Lisbeth Salander som Noomi Rapace och Daniel Craig och Stellan Skarsgård är så klart alltid att föredra framför Michael Nyqvist och Peter Haber.
Däremot har ”The Girl With the Dragon Tattoo” exakt samma skönhetsfläckar som sin fattigare svenska kusin. Framför allt gäller det manuskriptet.
Fincher och hans manusförfattare har lagt till något, tagit bort annat, men sitter lik förbannat med en slutdel av filmen som känns lika nödvändig som en blindtarm.
I en bok kan man lätt låta handlingen plana ut. I en film blir resultatet ofta onödigt utdraget om man fortsätter i tio minuter, en kvart efter filmens naturliga slutstrid.

The Girl With the Dragon Tattoo

Regi: David Fincher
I rollistan: Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgård.
Längd: 2 tim, 38 min.
Filmstaden, Helsingborg
Röda Kvarn, Ängelholm
Biohuset Maxim, Landskrona
Saga, Höganäs
Scala, Båstad
Kulturhuset, Svalöv
Betyg: 3
Gå till toppen