Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges mest piercade man

Anders "Skuggan" Jönsson från Klippan älskar piercing. Så mycket att han nu inofficiellt har titeln Sveriges mest piercade man. Nöje var med när han smyckade sin kropp med tolv nya bitar kirurgiskt stål.

Nej, det gör inte särskilt ont, säger han. Eller rättare sagt, smärtan är en del av njutningen.
– Varje gång jag piercar mig är som en adrenalinkick, säger Anders "Skuggan" Jönsson, 27.
Och han har gjort det några gånger. Ungefär 300. Just nu har han 130 piercingsmycken på sin kropp. En stor del av dessa har han i ansiktet.
– För mig har det blivit en livsstil. Jag älskar det, säger han.
Han gjorde sin första piercing dagen efter att han fyllt 18 och blivit myndig.
– Från början ville jag faktiskt försöka bota min rädsla för nålar. Men jag upptäckte snabbt att jag fick en kick av det, säger "Skuggan", som är Anders Jönssons artistnamn i piercingkretsar.
I början tävlade han med bästa kompisen Martin Lucifer Leufstedt om vem som hade flest. Martin Lucifer Leufstedt finns inte längre i livet, han begick självmord 2005.
– På sätt och vis är detta en hyllning till honom, säger "Skuggan" när han tar av sig på överkroppen inne i den lilla studion i butiken India på Väla.
Tataureraren Daniel Törnkvist har utfört många av "Skuggans" utsmyckningar.
– För en tatuerare är det en våt dröm att jobba med en kille som "Skuggan". Han är helt unik, säger Daniel Törnkvist.
Bara i år har "Skuggan" lagt ungefär 100 000 kronor på att göra sin kropp till ett konstverk. Det är det värt, tycker han. Till vardags bor han och arbetar i Norge, men han är ganska ofta hemma på besök i Klippan och Helsingborg.
Givetvis möter han hela tiden olika reaktioner.
– Det är allt från de som är negativa till de som säger "wow, vad häftigt". Det är en del som är lite rädda också. Andra vill fotografera mig, säger han.
– Om ett par veckor ska jag även vara med i en musikvideo. En av mina kompisar som är med i ett band frågade om jag ville ställa upp.
Var gör det mest ont att pierca sig?
– Tungan är rätt känslig. Men de som känns mest just nu är de som sitter vid revbenen.
Får du ofta infektioner och tvingas gå på antibiotika?
– Nej, inte alls. Men jag är också väldigt noga med dieten. Jag äter mycket frukt och tar massor av multivitaminer.
– Sen blir det här en livsstil. Jag har till exempel fått lära mig att sova på ett speciellt sätt med huvudet vilande mot ena armen.
Målet framöver för "Skuggan" är att även kunna utropa sig som Nordens mest piercade man.
– Problemet är bara att få reda på vem som har flest just nu. Det finns ännu så länge inga regelrätta tävlingar.
Gå till toppen