Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tidig julafton för ölvänner

Helsingborgs bryggeri investerar två miljoner kronor och bygger bort en flaskhals med hjälp av fyra nya lagertankar.

Ölälskarna bakom Helsingborgs bryggeri firade tidig julafton på torsdagen. En container med fyra lagertankar anlände från Kina i syfte att dubbla mikrobryggeriets kapacitet.
– Flaskhalsen i dag är att vi bara har fyra lagertankar, säger styrelseordförande Hans Nelson, en av grundarna.
Han och kollegorna är dagen till ära skrudade i tomteluvor när det är dags att baxa in splitter nya tvåtusenliterstankar i bryggeriet som huserar i en av det gamla husarregementets kåkar. Här bryggs fem olika ölsorter och så här i juletid är den mörka vinterölen högaktuell.
Målet, att brygga 50 000 liter under första året, är redan överträffat. Med råge.
– Vi har bryggt 60 000 liter på fem månader. År två skulle det bli 100 000 liter, men det lär bli mer än så.
Bryggeriets problem så här långt är att man inte kunnat leva upp till oväntat stor efterfrågan.
– Vi har hela tiden underlevererat, konstaterar Hans Nelson.
Det ska fördubblad produktionskapacitet råda bot på.
– Vi får bättre framförhållning och kan trimma in hela processen. Alltihop är fortfarande nytt för oss, säger Hans Nelson.
– Det bryggs med hundra procent kärlek som vår bryggare skulle säga, tillägger han apropå för dagen frånvarande bryggmästare Benny Sundberg vars tjänster delas med Malmö brygghus.
Det lokala bryggeriets öl finns som ordinarie sortiment i Helsingborgs tre Systembolagsbutiker. I övrigt finns det som beställningssortiment. Hittills med Skåne som begränsning, eftersom bryggeriet inte har råd att stå för leveranserna på längre avstånd.
– Från årsskiftet ändras reglerna. Då måste Systembolaget stå för frakten vid beställning från alla butiker i landet, precis som de i dag gör för Carlsberg och de andra stora bryggerierna, säger Hans Nelson.
Han berättar att det också är regelverket som gör att Systembolaget måste ta in deras öl på hyllorna i de tre närmaste butikerna. Men att det lär dröja innan Helsingborgsölen återfinns i butikssortimentet i till exempel Höganäs eller Ängelholm eftersom det ställer andra krav på bryggeriets verksamhet.

147 delägare

Helsingborgs bryggeri startades i fjol av Hans Nelson och Rasmus Varfeldt. Den första ölen levererades till midsommar 2011, 36 år efter att lokal ölproduktion upphörde i Helsingborg. Bryggeriet har i dag fem ölsorter i sitt sortiment, tre starköl och två folköl.
Bryggeriet har 147 aktieägare efter en fulltecknad nyemission på 2 miljoner kronor. Grundarna har vardera 40 procent och de övriga delar på resterande 20 procent.
Grundarna kommer att släppa ytterligare 100 andelar, motsvarande 8-9 procent av aktierna, för att möta stor efterfrågan bland intresserade som också vill bli delägare.
Gå till toppen