Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Daniel Braw
Stormakt på reträtt

Att räkna upp allt som hände på den politiska fronten i Mellanöstern under 2011 tar tid, men är inte särskilt svårt – revolutioner, demonstrationer, utspel, upplopp, val och attacker finns ganska väl dokumenterade.

Text: 

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas besöker Barack Obama. Men dennes intresse för utvecklingen i Mellanöstern har minskat betydligt.

Bild: Pablo Martinez Monsivais

Annons

Svårare är att säga vad dessa händelser betecknade eller hade gemensamt, och hur det gångna året kommer att te sig i historiens ljus. Men en sak kan man åtminstone observera: det minskande amerikanska inflytandet. Det arabiska uppvaknandet, genom vilket snart sagt alla regionens makthavare fick se sig ifrågasatta och som ledde till flera regimers fall, var årets viktigaste händelseförlopp – och inget amerikanskt initiativ. Den amerikanska administrationen gjorde vissa försök att hoppa på exempelvis det egyptiska tåget när det redan hade gått, men de gjorde det snarare ännu tydligare att den revolutionära vågen var en inhemsk produkt i de länder där den uppstod.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan