Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Få bränder anläggs av pyromaner

Bilar, sophus, papperskorgar, tv-apparater, trapphus, tidningsställ, lastbilar, containrar, buskar, cyklar och mopeder. Ett urval av det som brunnit under året och som troligen inte har börjat brinna av sig självt.
Olof Svensson är chefspsykolog på Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Göteborg.
– Pyromani är en formell diagnos med ett antal kriterier som ska vara uppfyllda. Vi ser ofta personer som har anlagt eld, däremot är fullfjädrade pyromaner väldigt sällsynta, säger han.
Det finns en rad kriterier för vem som diagnostiseras som pyroman.
– Ett av dem är att det ska vara en avsiktlig och målmedveten anläggelse vid flera tillfällen. Det räcker inte med en enstaka incident, säger Olof Svensson.
Han förklarar vidare att den som lider av pyromani har en impulskontrollstörning som gör det omöjligt att låta bli att anlägga bränder.
– Det finns en viss uppladdning innan själva anläggelsen. I vissa fall ser vi en direkt känslomässig upphetsning som sedan får kulmen i själva gärningen.
Pyromani är ovanligt. Under sju år har Olof Svensson bara stött på ett par pyromaner.
Att bil- och sophusbränderna i Landskrona skulle vara anlagda av en pyroman likt den 23-åring som dömdes för en rad mordbränder i Teckomatorp och Svalöv våren 2011, är därför inte särskilt troligt.
Desto vanligare är det enligt Olof Svensson med skadegörelse i form av brand.
– Det kan vara ungdomar som sätter eld, men man kan också se det hos maniska personer. Då finns inte den här uppladdningen och inte den generella fascinationen för eld.
Försäkringsbedrägerier, maktyttringar och känslor av att befinna sig utanför samhället och att inte vara behövd kan också var anledningar att bränna ner något.
Gå till toppen