Båstad

Smyckekonstnär som älskar tapeter

Inspirationen kommer från olika mönster. I drygt 20 år har Ulrika Swärd skapat smycken i olika material. Efter att ha bott i Stockholm, Danmark och Göteborg har hon landat på Bjäre.

I ett hus fullt med historia bor sedan drygt fyra år tillbaka Ulrika Swärd med sin familj. Det är på Järnvägsgatan i Grevie konstnärsparet Swärd/Hansen huserar i det hus familjen Röijder bodde i. Men det är kanske mest känt sedan tiden då William Lewis bodde i huset och förvandlade husets fasad till ett slags konstverk.
Den tiden har Ulrika Swärd bara hört talas om och i dag är huset förvandlat till bostad och atelje med ett litet visningsrum i bottenplan. På väggarna hänger hennes och sambon Castello Hansens smycken på tavlor gjorda av tapeter i häftiga mönster.
– Jag har älskat tapeter sedan jag var liten, säger Ulrika Swärd och berättar att olika slags mönster är grunden i hennes arbete.
Det syns tydligt på den halskrage hon gjort till en utställning för en tid sedan. Den är av silver och perstorpsplatta med hålmönster från det klassiska tårtpappret. Just att blanda olika material är något som Ulrika Swärd utvecklat genom åren.
– Jag gillar att kombinera oädla och ädla material.
Ett exempel är pärlemorplattor som hon sytt fast på en brosch gjord av silver och plywood. I sina askar av trä blandar hon också material. I en av askarna har hon lagt in en platta av silver och det ska bli fler träaskar framöver. De ska visas på en utställning på Konsthantverkarna i Stockholm i vår.
Än så länge har Ulrika Swärd inte kommit så långt i arbetet med utställningen, men hon ska snart komma i gång. Idéerna och tankarna finns där, nu ska de bara ut och bli konstverk.
– Jag har tänkt färdigt, nu är det bara att köra, säger Ulrika som tycker det ska bli kul att komma in en intensiv arbetsperiod.
Då blir det jobb tidigt på morgonen innan Silke och Vincent har vaknat, när de är i skolan och förskolan och sedan en stund på kvällen när barnen har lagt sig.
En av anledningarna till att de hamnat i Grevie är just att kunna arbeta hemifrån. De bodde tidigare i Göteborg men ville söka sig till Skåne och tittade först på hus i den östra delarna. Men så dök huset i Grevie upp och det passade dem perfekt.
Då hade Ulrika Swärd och Castello Hansen bott i Danmark, Stockholm och Göteborg, där de också varit verksamma som konstnärer. Ulrika som egen företagare och Castello som lärare i smyckeskonst. Nu trivs de bra med att ha sin atelje tillsammans och utgå härifrån.
Under tre år har de medverkat i Nordvästra Skånes Konstrunda och under hösten har Ulrika arbetat med elever från skolan i Grevie. De har fått prova på att skapa smycken och det tycker Ulrika varit mycket givande. Dessutom har hon helgkurser för intresserade och det planerar hon att fortsätta med i egen regi under våren.
När hon ställer ut eller har kurser vill Ulrika Swärd förmedla vad som går att göra med olika material. Men också att smycken tillverkade av en konstnär, hon är utbildad på Konstfack, inriktning metallkonsthantverk, inte behöver vara exklusiva och dyra.
– Många har en förutfattad mening, säger Ulrika Swärd och berättar när väl folk kommer till hennes utställning brukar de ut säga:
– Oj, kan man göra så här.

Ulrika Swärd

Ålder: 45 år
Bor: Grevie
Familj: Castello och barnen Silke och Vincent
Intresse: Baka bröd och segling.
Äter helst: Fisk.
Dricker helt: Champagne
Favoritsmycken: Mammas granatbrosch, en egen brosch som är vitmålad i tårtmönster med zoltprickar i rött, Men också det jag arbetar med just nu och alla min mans smycken.
Hemsida: www.ulrikasward.se
Gå till toppen