Perstorp

Budoklubben satsar på judo

Efter en lång tid med minskande medlemsantal och förslag på nedläggning såg det illa ut för Perstorps budoklubb. Men nu blir det i stället en nysatsning – och ju jutsu byts ut mot judo.

Budoklubben i Perstorp går över till judoträning. Ny tränare är Alexander Olsson, till höger, och klubben kommer att stöttas av Anders Antman (i mitten) från Judo syd. Anders Thuvesson från budoklubben hoppas nu på en bra medlemstillströmning.Bild: Niklas Gustavsson HD/NST
Perstorps budoklubb har haft det motigt under en lång tid med sin ju jutsu-träning. Medlemmar har lämnat klubben liksom tränare. Vid årsmötet förra året fanns det till och med röster för att lägga ner hela verksamheten på grund av det sviktande intresset.
Men Anders Thuvesson i styrelsen och några andra tyckte att det var ett dåligt alternativ.
— Vi bestämde oss för att försöka få tag i tränare utifrån, säger han när vi träffas i klubbens lokal i källaren till kommunhuset i Perstorp.
Han tog upp diskussioner med kommunen, Skåneidrotten och olika tränare för att hitta en ny lösning. Det var tufft men för cirka två månader sedan gav det resultat. Via kommunen fick Perstorps budoklubb och Judo syd kontakt med varandra.
Det visade sig nämligen att Judo syd höll på med en undersökning av vilken täckning judon har i Skåne. Judo syd är Skånes och Blekinges judoförbund.
— Vi vill expandera och vår målsättning är att vi ska finnas i alla kommuner, säger Anders Antman från Judo syd.
Perstorp var en blind fläck på judokartan. Men inte nu längre, för budoklubben har bestämt sig för att byta inriktning och bli en klubb för judo i stället för ju jutsu.
— Vi har tagit ett styrelsebeslut på att ombilda klubben, säger Anders Thuvesson.
Satsningen på judo innebär att klubben får stöd och hjälp med att starta och hålla i gång verksamheten.
— Det finns en klubb i Ljungbyhed och vi såg en fördel i att de två klubbarna kan hjälpa varandra, säger Anders Antman.
Det finns redan ett bevis på att de kommer att stötta varandra. Beviset heter Alexander Olsson och är budoklubbens nye judotränare i Perstorp. Han är sedan flera år medlem i judoklubben i Ljungbyhed och även tränare där.
— Jag fick frågan om jag ville bli tränare här och tackade ja, säger Alexander Olsson som har grönt bälte och flera års erfarenhet som tränare.
Om en månad kör klubben i gång med sina nya judoträning. Till en början blir det två gånger i veckan. Klubben har fått hjälp av Judo syd med trycksaker och annan reklam som ska locka nya aktiva medlemmar.
— Vi går in och stöttar klubben så mycket vi kan, säger Anders Antman.
Målet är hundra nya medlemmar på ett år. Anders Antman berättar om en klubb i Södra Sandby utanför Lund som gått från inga medlemmar alls till 230 på bara ett och ett halvt år.
Själv kommer Anders Antman att ställa upp som gästtränare i Perstorp ibland. Han har svart bälte.
— Judo är en av de bästa träningar man kan få för hela kroppen, säger han.
Anders Thuvesson tycker att det känns bra att kunna erbjuda ett komplement till fotboll och andra vanligare sporter.
— Som ett alternativ till de som vill hålla på med något annat.

Judo

Judo eller den mjuka vägen är en japansk kampsport skapad 1882 av Jigoro Kano ur den gamla stridskonsten ju jutsu. Judo blev olympisk gren 1964 för män och 1992 för kvinnor. Judon är baserad på etik, moral och omvårdnad om varandra. Kodorden är artighet, mod, ärlighet, ära, ödmjukhet, respekt, självkontroll och vänskap. Man börjar med vitt bälte och sedan kan man avancera till gult, orange, grönt, blått, brunt och svart.
Gå till toppen