Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minst 77 ungdomar fast i narkotikahärva

En av tidernas största narkotikautredningar i Landskrona håller på att avslutas. Hittills är 77 ungdomar misstänkta för att ha köpt narkotika av två män. En av männen sitter redan häktad.

Polisen håller på att avsluta en omfattande utredning kring en langare i Landskrona. 57 Landskronaungdomar är misstänkta för att ha köpt cannabis.
Samtidigt pågår en utredning kring ytterligare en langare, som misstänks ha sålt till ett 20-tal ungdomar.
Totalt har polisen förhört 77 ungdomar, misstänkta för ringa narkotikabrott, vilket kan ge böter.
– Det här måste vara en av de största narkotikautredningarna i Landskrona antalsmässigt vad jag kommer ihåg, säger Jörgen Petersson, stationsbefäl på Landskronapolisen.
Den ene langaren är en 25-årig Landskronabo som redan sitter häktad. Den andre är en 22-årig Landskronabo som har varit gripen men släppts igen.
57 personer misstänks ha köpt av den ene, 20 av den andre.
Ungdomarna är i åldern 15–25 år, ingen yngre, men någon äldre.
– Vissa dagar har vi hämtat in fyra–fem ungdomar om dagen till förhör. Det handlar om olika ungdomar i de två utredningarna, säger Jörgen Petersson.
Polisens ungdoms- och narkotikagrupp lade märke till en narkotikapåverkad yngre man i höstas. De höll honom under uppsikt och den 2 september såg de honom köpa av 25-åringen någonstans på Väster. Polisen inledde spaning.
25-åringen har varit föremål för narkotikautredning tidigare. I våras gjorde polisen ett tillslag mot honom med flera på Koppargården. Men de 150 gram misstänkt amfetamin som togs i beslag ur broderns bil, visade sig vid en närmare analys vara mjölkersättning till ett spädbarn.
Redan tidigt kunde man slå fast att ett stort antal ungdomar verkade ha köpt narkotika av honom.
– Det har framkommit på olika sätt i vår utredning vem som kan ha handlat. Sedan har vi hämtat in dem från hemmen eller från arbetsplatser och i bland från skolor, säger Jörgen Petersson.
– När vi väl har hämtat in dem har vi även tagit prover på dem. I princip alla medger att de har rökt cannabis vid ett eller flera tillfällen. Alla prov har dock inte varit positiva.
Mannen anhölls i sin frånvaro måndagen den 28 november. Dagen därpå greps han vid ett snabbt tillslag på Koppargården. Tre dagar senare, fredagen den 2 december, häktades han.
Under tiden dök den andre mannen upp. I det ärendet observerade polisen en försäljning den 20 september.
– Våra rutinerade spanare höll ögonen där det har varit en del spring. Det handlar om ren skicklighet, kombinerat med lite tur.
22-åringen greps senare, men släpptes igen. På grund av det stora antalet misstänkta köpare har polisen helt enkelt inte hunnit ta tag i det ärendet ordentligt än, men det står näst på tur.
22-åringen har inte figurerat i polisens narkotikautredningar tidigare.
Det är oklart hur försäljningen gått till. Det förblir en hemlighet tills de båda utredningarna är färdiga.
– Det är inte uteslutet att det blir åtal för grovt narkotikabrott, jag är av uppfattningen att mängderna inte är avgörande, utan att det är en stor kundkrets och att kunderna är unga, säger hon.
Polisen har inte gjort några narkotikabeslag i ärendet.
Gå till toppen