Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Villainbrott drog storpublik

Det blev något av publikrekord på tisdagskvällen då polisen och byalaget höll ett informationsmöte med anledningen av de många inbrotten i Jonstorp den senaste månaden.

Närmare ett åttiotal Jonstorpsbor, många av dem brottsoffer, trängde ihop sig mellan hyllorna "Nyheter romaner" och "Teknik, industri och kommunikation" när frågor kring den senaste tidens inbrottsvåg ventilerades på biblioteket i Jonstorp.
– Vi vill förebygga och motverka medborgargarden, vi vill ha det här på ett sansat plan, men oron i byn är stor, sa Britt-Marie Bertilsson, kassör i byalaget, några minuter innan Tommy Wiik, närpolischef över Kulla-Bjäre och Kristina Pålsson, stationschef i Höganäs tog till orda.
Berit och Svenåke Heijdenberg fick i november inbrott i sin villa i Jonstorp. Ett par dagar senare blev deras sommarstuga i Åhus plundrad. Totalt har paret Heijdenberg blivit bestulna på värden för närmare 150 000 kronor. Tillsammans med byalaget och polisen hade paret tagit initiativet till tisdagens möte.
Av alla de 8 000 brott som skedde i hela Kulla-Bjäre under 2011, inträffade cirka 150 i Jonstorp. Av dessa var cirka 60 någon form av stöld eller inbrott.
– Vi tror att 70 procent begås av ligor som företrädesvis kommer från utlandet eller andra delar av landet, förklarade Tommy Wiik.
Till stor del kom mötet att handla tjuvarnas teknik och hur man på bästa sätt skyddar sig och hjälper polisen.
Iaktta och notera allt som verkar onormalt. Använd mobiltelefon till att fotografera misstänkta bilar och personer.
– De flesta inbrott inträffar på eftermiddagarna torsdag till lördag, berättade Kristina Pålsson. och fortsatte:
– Tipsa oss på polisen, kom in och prata med oss. Och tveka inte, ser ni något misstänkt, ring 112 och anmäl att det är ett pågående inbrott.
Facebook ska man vara försiktig med.
– Det hjälper inte att man larmar hela kåken och sen skriver på Facebook att man är på Kanarieöarna.
Många förslag, fler poliser och att stänga av tre av fyra vägar in till Jonstorp, var uppe på tapeten. Det mest drastiska, att försåtsminera huset med handgranater, avrådde dock Tommy Wiik från med bestämdhet...
Endast tre och en halv procent av alla bostadsinbrott klaras upp.
– Det är skitdåligt, konstaterade Tommy Wiik.

Förebyggande åtgärder mot villainbrott

polisens hemsida fins tips hur man skyddar sig mot inbrott.
Gå till toppen