Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frivilliga tester kan verka förebyggande

Landskronas utbildningschef vill se slumpvisa drogtester på gymnasiet. Utan att det ska finnas någon misstanke.

Slumpmässiga drogtester har funnits på försök i Landskrona tidigare. Då på grundskolan.
Men nu vill Tomas Johansson, utbildningschef vid Landskrona stad, se en liknande modell på kommunens gymnasieskolor.
Det ska fortfarande vara frivilligt att ställa upp på ett drogtest. I dag krävs det från skolans sida dessutom en misstanke om att eleven använder droger. Med Tomas Johanssons förslag skulle misstankekravet försvinna.
— Det skulle vara ett bra instrument att tidigt få tag på de som har drogproblematik och där det är svårt att se något misstänkt i elevens beteende, säger han.
Vad gör ni om man ändå säger nej?
— Det här kommer inte lösa problemet. Men kanske kan man hindra fler från att börja – personer som gett sin tillåtelse till drogtester.
Under förra året drogtestades omkring 10 gymnasieelever på de kommunala skolorna i Landskrona. Det var en minskning med omkring hälften jämfört med 2010.
— Förklaringen jag har fått var att flera av de som testades 2010 gick i trean och inte längre fanns kvar på skolan förra året. Samtidigt fattade man inte misstankar mot lika många som började gymnasiet, säger Tomas Johansson.

Så skulle det kunna gå till

1 Eleven informeras.
2 Eleven, och ibland även föräldrar, tar ställning om man kan tänka sig att drogtestas.
3 Med ett godkännande kan skolan drogtesta slumpvis utvalda elever under en längre tid.
Gå till toppen