Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så påverkas kroppen av cannabis

Hur påverkas den som använder cannabis? En som vet mycket om det är psykolog Thomas Lundqvist på Rådgivningsbyrån i Lund.
Det tar ett par, tre gånger innan brukaren känner någon direkt effekt.
— Då går cannabiset in i systemet och skruvar upp volymen i det området som färgsätter våra upplevelser och skruvar ner volymen i området där vi har vårt förnuft.
Han beskriver det hela som en förälskelse, där man blir förälskad i själva förälskelsen och uppfylls av känslan. Men för att få kicken krävs också att man klarar av att släppa på kontrollen. Den som inte gör det får panik i stället och säger oftast "aldrig mer". Just detta menar Lundqvist också är anledningen till att det framför allt är unga killar som röker cannabis. Tjejerna tycks vara mindre benägna att vilja släppa på kontrollen.
Tankeverksamheten förändras, försämras och gör brukaren "slötänkt".
Ruset sitter i några timmar för nybörjare. Den som är van cannabisrökare känner inte av det längre än en och en halv timme. Ju oftare man röker, desto kortare blir känslan av ruset. Men eftersom drogen är fettlöslig så lagras det i fettvävnaderna i kroppen. Man skiljer på det akuta ruset, som är intensivare och sitter i tre, fyra timmar och kroniskt rus, som gör att tankefunktionerna är försämrade under några dagar. Efteråt, när ruset klingat av, blir man piggare och klarare i huvudet.
— Men om man rökt under en längre period har tankefunktionerna förlorat så pass mycket i kvalitet att man är utestängd av sin omgivning, så det blir som om den yttre världen öppnas upp igen.
Enligt Lundqvist är de allra flesta cannabisrökare 17 år eller yngre när de börjar. Den som börjar vid 15 års ålder och håller på i tio år beskriver han som "en 25-åring med tonårshjärna". Cannabisrökaren löper även ökad risk att få bland annat cancer i luftvägarna kronisk bronkit och andra lungsjukdomar.
Den som vill veta mer eller kanske behöver hjälp kan gå in på www.droginfo.com.
Gå till toppen