Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Unga måste få rätt värderingar"

Ungas allt mer liberala syn på cannabis är anledningen till att allt fler använder drogen. Därför måste unga "vaccineras" för att säga nej tack till droger, menar Mikael Lindberg, chef verksamheten för öppna insatser på Landskrona kommun.

I onsdagens tidning berättade vi om polisens stora utredning av två knarkhärvor. I utredningen har närmare 80 unga köpare i åldrarna 15 till 25 år hörts av polis tillsammans socialtjänst.
Mikael Lindberg, chef för verksamheten för öppna insatser på Landskrona kommun, är inte förvånad över att polisen ringat in så många unga narkotikaköpare.
– Det har jag aldrig blivit under alla år jag arbetat med narkotikafrågor när sådana upptäckter gjorts. Det är mer ett tecken på att någon, i det här fallet polisen, gjort ett bra jobb. För problemen finns, det gäller bara att hitta dem. Svårast att hitta är unga som just börjat. En grav missbrukare ser man ju på håll, säger han.
Vad blir effekterna av att så många blivit avslöjade?
– Ett antal av de som är i den absoluta testfasen blir ju skraja och slutar av den anledningen. De har inte hunnit få smak för de positiva effekterna, för sådana positiva effekter finns ju trots allt i början. Att föräldrarna blir uppmärksammade får dessutom effekter, säger han.
Effekter kan det dessutom bli för de som avancerat längre i sitt missbruk i och med att de kan motiveras att sluta använda droger.
– Vi har mött dem i samma stund de blir förhörda och då är det lättare för dem att ta till sig att man kanske bör göra något åt det här. Det är en vinst att vi når dem som det annars kan vara för sent för. För dem finns det dessutom behandlingsprogram, säger Mikael Lindberg.
Bland unga i Landskrona har bruket av cannabis ökat.
– Men Landskrona är inte unikt, så är det i de flesta kommuner. Nyfikenhet bland unga att testa narkotika ökar ganska ordentligt när de börjar gymnasiet. Bland gymnasieelever är det nästan var fjärde som någon gång testat narkotika, framför allt cannabis, säger Mikael Lindberg.
Han säger också om skolor där missbruk upptäcks:
– När man upptäcker narkotika på en skola så förfasar sig många och skolan får en dålig stämpel. Men det visar bara att skolan gör ett bra jobb. Narkotikan finns överallt, i skolor och på arbetsplatser. Det finns ingen skola som är "ren".
Precis som polisen säger menar Mikael Lindberg också att unga blir allt mer liberala i sin syn på framför allt cannabis, att röka inte är så farligt. Att det skulle vara farligare att dricka alkohol än att använda cannabis.
– Men det är bullshit. Cannabisen är mycket starkare i dag än på 70-talet. Det gör att att de fysiska symptomen blir mycket starkare i dag. Man ser tydligt personlighetsförändringarna hos en person som rökt cannabis regelbundet. Det finns mycket forskning om det.
Därför är det viktigt att inte minst i skolan arbeta med värderingar.
– Alla forskningsrön säger att den bästa effekten är att få unga att säga "nej tack" genom att "vaccinera" sig så att man har rätt värderingar. Det är precis som polisen säger, unga har en liberal bild när det gäller att röka cannabis. Men det är inte ofarligt.
Gå till toppen