Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stickad outfit värmer i vinter

Glesstickat och chunky knits. Men framför allt – färg. Vinterns plagg värmer både kroppen och ögat.

Vinterns stickade plagg är grovstickade och "chunky", det vill säga med tjocka mönster i struktur. På catwalken har bland andra Isabel Marant, Akris och Guy Laroche visat var skåpet ska stå när det gäller stickat just nu.
I år är de stickade tröjorna och koftorna ofta stora, bylsiga och färgstarka i klara signalfärger som blått, gult och rött. Det bästa av allt är att stickad kofta eller tröja inte bara är snyggt, utan också extremt praktiskt. Bär dem till tajts, till en fin klänning för att göra den mer vardagsnära eller ha dem som komplement till dina vanliga outfit.
Stajlisten Pirjo Niemälä tycker också att man kan satsa på kontraster, något som flera av de stora modehusen gjorde under höst- och vintervisningarna.
– Det är snyggt att blanda med det transparenta, som det också finns mycket av i vinter, till exempel med vida chiffongbyxor, eller den plisserade långkjolen från i somras. Det är fint med en chunky, grovstickad, lite oversized tröja till, säger hon.
Andra starka trender på stickatfronten är murriga jordfärger och framför allt vitt, som passar till en mer klassisk framtoning. Men här finns även utrymme för glamour.
– Nytt i det stickade är alla metallictryck, där man tryckt skimrande färg över hela framsidan av plagget. Sedan finns det också lite mer mohair och angoraplagg i butikerna nu. Acne har superfina angoratröjor och koftor, säger stylisten Pirjo Niemälä.
Hon har också förslag på hur man kan bära stickat till fest.
– Det är fint att ha en knälång poloklänning i svart, som är väldigt slimmad. Jag tänker lite Alaïa-stil och strumpbyxor med söm till höga klackar, säger Pirjo Niemälä.

Så vårdar du dina stickade plagg:

Förvara dem helst liggande. Stickade plagg töjs lätt ut om de hängs upp.
Förvara dem också gärna i plastpåsar. Om det finns mal i huset, gillar de nämligen att tugga hål i stickat material.
Hur plagget ska tvättas står angivet på tvättrådet, men ofta är det bra att tvätta stickat för hand, i en mild tvåflingelösning.
I stället för att vrida ur plagget när det är blött, rulla in det i en handduk och pressa ut vattnet. Torka sedan gärna tröjan eller koftan liggande platt, så att den inte tappar formen. TT Spektra
Gå till toppen