Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kända män bakom guldsmedsrånet

De två unga män som rånade guldbutiken Ateljé Bern på torsdagen kommer med största sannolikhet att häktas på söndag. De har tidigare figurerat i polisutredningar om bankrån och brand i Landskronahems kontor.

Det fanns ett mindre antal kunder i Ateljé Berns guldbutik när rånarna slog till på torsdagen.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Ateljé Bern hade öppet som vanligt på fredagen. Men dörren var låst och låstes bara upp för hederliga kunder.
Det var klockan 10.37 på torsdagen som två rånare klev in i guldsmedsbutiken på Norra Långgatan och tvingade till sig guld. Efter en intensiv polisjakt längs kusten kunde de två gripas på en åker vid Hilleshögs dalar klockan 12, där de också hade dumpat mopeden och grävt ner kläder och rånbyte.
De två rånarna, 19 och 20 år gamla och båda hemmahörande i Landskrona, är anhållna och kommer med all sannolikhet att häktas på söndag, misstänkta för grovt rån.
20-åringen är välkänd av polisen sedan tidigare. I början av 2011 greps han med en skarpladdad pistol i anslutning till en vandalisering av källare på Silvergården.
Han placerades sedan på ungdomshem, men fritogs av flera beväpnade män när han skulle till tandläkaren i Lund.
Han har även figurerat i minst två utredningar som gäller bankrån.
19-åringen är också känd hos polisen. Han har figurerat i utredningen kring den anlagda branden i Landskronahems kontor, där maskerade gärningsmän tog sig in och satte fyr så att en tjänsteman fick fly från lokalerna.
Men det är inte första gången Ateljé Bern rånas.
Den 13 juni 2009 var det en ensam och pistolbeväpnad man. Han försvann på moped, som brann upp en bit därifrån.
Den 3 januari 2009 var det också en ensam rånare. Han tvingade till sig smycken för en dryg halv miljon kronor. En polispatrull blev vittne till händelsen och fångade in en 20-årig Lundabo med narkotikaskulder. Han dömdes till två år och tre månader i fängelse.
Den 7 november 2007 gav sig två rånare på butiken. Den ene krossade två glasdiskar och fick med sig 70 ringar.
Gå till toppen