Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HIF-are med fokus på Afrika

När det är dags för afrikanska mästerskapen håller Joseph Baffo och Rachid Bouaouzan tummarna lite extra – för var sitt land.

I morgon inleds de afrikanska mästerskapen. HIF-arna Joseph Baffo och Rachid Bouaouzan håller tummarna för Ghana respektive Marocko.Bild: Britt-Mari Olsson HD/NST
Från och med i morgon bänkar de sig framför tv:n. En håller tummarna så det knakar för Ghana – den andra för Marocko.
Det är dags för afrikanska mästerskapen i Ekvatorialguinea och Gabon. Två som kommer att följa mästerskapen med extra stort intresse är HIF-arna Joseph Baffo och Rachid Bouaouzan.
Baffo är född i Ghana och kom till Sverige som 4-åring.
– För mig är det här mästerskapt stort. Klart att Ghana blir mästare, säger Baffo utan minsta darr på rösten.
Bouaouzan är visserligen född i Holland, men båda hans föräldrar kommer från Marocko.
– Så för mig är Marocko mitt hemland. Jag tror faktiskt att Marocko den här gången går hela vägen och vinner mästerskapet, säger Rachid.
En som har stenkoll på afrikansk fotboll är förre HIF-tränaren Bosse Nilsson. Han har under många år haft ett ingående samarbete med fotbollsakademin i Johannesburg i Sydafrika, varifrån bland annat allsvenskans bäste fotbollsspelare under fjolåret – HIF:s mittfältare May Mahlangu – kommer.
– Jag tror det blir Elfenbenskusten–Ghana i finalen och att Elfenbenskusten vinner, säger Bosse, som också varit i Mali, Sierra Leone, Guinea, Botswana och Tanzania och tittat på fotboll.
– Jag åker hellre till Afrika än till Sydamerika för att titta på bra fotboll och bra fotbollsspelare. Tycker det generellt sett finns bättre spelare i Afrika än i Sydamerika. Synd bara att det rent organisatoriskt fungerar så dåligt i Afrika, säger han och nämner en sak som blev verklighet strax innan mästerskapsslutspelet.
– Det hade inte kunnat hända i Europa, men när Zambias förbundskapten tagit landet till slutspelet fick han sparken. Jobbet fick en som tidigare fått sparken!
I der zambiska landslaget finns för övrigt en före detta HIF-are: Isaac Chansa. Ytterligare en HIF-are i mästerskapet är Malis back Adama Tamboura.
– Och hade Sydafrika gått till slutspelet är jag säker på att May Mahlangu varit med, säger Bosse.
Sydafrikanerna gjorde dock en kvaltabbe modell större. De trodde det räckte med oavgjort i den avslutande kvalmatchen mot Sierra Leone och jublade därför när matchen slutade 0–0. Men jublet fastnade i halsen när det visade sig att det hade krävts seger för att ta sig vidare.
Bouaouzan ser fram emot mästerskapet av många skäl, inte minst för att det är en del år sedan Marocko senast var med där.
– Därför är intresset i mitt hemland större än det brukar och det säger sannerligen inte lite. När Marocko spelar kan jag garantera att det i stort sett är folktomt på gatorna. Sitter inte folk hemma och ser matchen på tv, så gör de det på barer, kaféer och restauranger, säger Rachid, som tycker att Marocko har en riktigt bra spelare i Mehdei Benatia, mittbacken som är klubbkamrat med Joel Ekstrand i Udinese.
Joseph Baffos Ghana har dabbats av ett stort avbräck. Landslagets kanske bäste spelare, Prince Boateng, som spelar i Milan, är skadad och borta från spel en månad.
– Det är helt klart en kvalitetsspelare, men jag tror inte han kommit till spel även om han inte blivit skadad. Han har antytt att han numera satsar helhjärtat på Milan och att landslaget därför kommer i andra hand, säger Baffo.
Nu tror han att Ghana får lita mycket på främst John Mensah, mittback i Lyon, och Marseille-forwarden André Ayew.
– Mensah är ju vår lagkapten och Ayew en riktigt målfarlig forward. Trots att Boateng inte är med tror jag vi vinner. Tuffaste konkurrenten om mästartiteln lär Elfenbenskusten bli, säger Baffo.
Gå till toppen