Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bil & Trafik

Ställ rätt frågor när du väljer trafikskola!

Det är inte lätt att välja rätt trafikskola när man ska ta körkort och Transportstyrelsen gör det inte lättare.
Jag har försökt få ut uppgifter som visar hur de olika trafikskolornas elever klarade sig vid uppkörningarna. Jag tänkte att det vore bra upplysning för tidningens läsare. Men Transportstyrelsen sa nej. Jag vände mig till kammarrätten för att få dem att tvinga Transportstyrelsen att lämna ut uppgifterna. Men domstolen sa också nej.
Vi får veta hur våra vanliga skolor klarar sig vad gäller betyg, vi får veta vilka restauranger som har snuskiga kök, men vi får inte veta hur bra trafikskolorna är.
I går försökte jag ta reda på hur många elever de olika skolorna haft som gjort uppkörningar. Men nej, det var hemligt det också.
I lördags hade jag en artikel i tidningen om en trafikskola i Helsingborg som riskerade att förlora tillståndet. Vi avstod från att publicera namnet på skolan eftersom den faktiskt fick rätt i domstol och fick fortsätta med sin verksamhet. Dessutom finns en trafikskola i Helsingborg som hade ännu sämre resultat....
Vilken skola det är vet jag inte, uppgifterna är hemliga. Men det kändes fel att avslöja den med näst sämst resultat och låta den med sämsta resultatet slippa uppmärksamhet.
En handfull trafikskolor i Helsingborg blev granskade av Transportstyrelsen i fjol eftersom de gjort dåliga resultat, men eftersom allt är hemligt vet jag inte på vilket sätt de var dåliga och jag vet inte hur det fungerar nu.
Sekretessen gör det svårt för konsumenten att välja trafikskola, men det finns några frågor man bör ställa innan man skriver in sig på en skola:
- Fråga efter deras statistik när det gäller klarade uppkörningar (De vet hur de ligger till)
- Fråga hur många körlärare det finns och hur många av skolans elever som körde upp ifjol (Är det för få i förhållande till skolans storlek kan det vara varningstecken. 30 uppkörningar per lärare är bra)
- Hur är det med öppettider, möjligheter att komma dit och göra tester, plugga?
Och till sist:
- Vilket bemötande och vilka svar fick du på frågorna?
Gå till toppen