Klippan

"Det är som att lägga ett pussel"

Att hitta sina rötter är på modet, inte minst i tv-sammanhang. I Klippan finns en stor förening med samma intresse som erbjuder sin expertis och en kopp kaffe varannan vecka.

Några tryck på tangentbordet och en bit av din historia dyker upp i svart på vitt. Så går det i många fall till att släktforska numera. Hos Åsbo Släkt- och Folklivsforskarförening surrar datorer på varje bord, förutom det som kaffekopparna står uppdukade på. Vid ett sitter Gertrud Hannrup i färd med att gräva i Bo Svenssons rötter.
– Det är mina grabbar som varit på mig länge, länge om att jag skulle släktforska. Så fick jag en dator i julklapp men jag har tummen mitt i handen när det gäller sånt. Så såg jag att föreningen hade öppet hus och kom hit i dag, säger Bo Svensson.
Beväpnad med anteckningsblock, några namn och årtal anlände han utan större förväntningar – men resultat fick han direkt. Farfar Joel Svensson i Kokopp dyker först upp i dödboken, sedan i Sveriges befolkning 1900.
Bo Svensson hann aldrig träffa sin farfar men han har sett honom på ett fotografi. Vad han sysslade med vet han inte.
– Men på fotot står de framför en bondgård.
Och ledtråden stämmer, under Joels namn står det "Åbo".
– Det är detsamma som lantbrukare, förklarar Gertrud Hannrup.
– Jag vill först och främst lära mig det här och sen komma så långt bak i tiden som möjligt, säger Bo Svensson med pennan i högsta hugg.
Föreningen har i dagsläget 405 medlemmar och deras öppna hus i lokalerna i Studiegården 47:an brukar vara välbesökta.
– Vi har tre datorer med alla program och databaser som tänkas kan, säger kassören Stina Nilsson och listar exempel som Sveriges befolkning, Sveriges dödbok, Genline och ADOnLine.
I lokalerna finns också många hyllmeter material medlemmarna samlat in själva, bland annat en total inventering av alla gravstenar som finns på kyrkogårdarna i trakten och en sammanställning av alla torp och gårdar som funnits i Sönnarslöv och Vedby.
Att komma till föreningen är ett bra sätt att påbörja sin släktforskning, ett annat är att gå en kurs.
– Det gjorde jag och det rekommenderar jag, då kommer man på rätt spår från början och får lära sig grunden, säger Stina Nilsson.
Men hon lovar att föreningens medlemmar gärna hjälper nybörjarna så mycket de kan.
– Många har ju svårt för att läsa gammal text, men här är vi några stycken som är rätt bra på det, vi brukar klura ut det mesta.
Tillbaka till datorn. Gertrud Hannrup pekar på listan med namn som visas i en ruta längre ner under Joels Svenssons personuppgifter. Där står att läsa att ha var gift med Lovisa och att de år 1900 hade tre barn, en son och två döttrar, Bo Svenssons farbror och fastrar.
– Anna och Thea känner jag igen för de åkte till Amerika! utbrister Bo Svensson och antecknar febrilt.
– Det är som att lägga ett pussel eller ett detektivarbete. Första gången man ser sina döda släktingar i arkiven är det en aha-upplevelse, en liten kick, de har verkligen funnits, säger Gertrud Hannrup.
– Ja, tänk ändå att det kunde bli något sådant av dem, säger Bo Svensson och pekar på sig själv.
Gå till toppen