Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Personrånen minskar inte

De senaste två åren har personrånen minskat i Landskrona, men nu verkar trenden vara bruten. Under 2011 rånades 37 personer – lika många som 2010.

Sedan polisen skickade extra resurser till Landskrona 2008 har antalet personrån minskat.
2008 blev 55 personer rånade utomhus, 2009 utsattes tio färre och 2010 hade antalet rånoffer utomhus minskat till 37.
Men nu verkar minskningen ha stagnerat. För när Brottesförebyggande rådet, BRÅ, summerar antalet under 2011 blir siffran densamma som föregående år – 37 offer.
Det är 37 offer som blivit påhoppade, knuffade, slagna, sparkade, knivskurna och bestulna på värdesaker
Anneli Manelli, närpolischef i Landskrona, vill gärna jämföra med rekordåret 2008.
– Personrånen har minskat sedan dess, säger hon.
– För vår del ser brottsstatistiken för 2011 hyfsad ut. Personrånen utomhus ligger i stort sett lika som förra året.
Den kompletta rapporten för brottsutvecklingen under hela 2011 är inte färdig än.
– Vi har haft goda siffror i alla delar som är våld i offentlig miljö, säger Anneli Manelli.
År 2008 blev på många sätt ett bedrövligt år i Landskronas historia. Antalet rån fördubblades jämfört med året före och den sammanlagda statistiken över våldsbrott sköt i höjden.
Många upplevde att situationen var ohållbar, bland dem polisen.
I februari 2008 kraftsamlade myndigheten för att möta den oroande trenden. Landskrona blev högsta prioritet och personal från andra närpolisområden skickades till staden.
Första veckan halverades antalet polisanmälningar. Men sedan fortsatte rånen och 2009 blev nästan lika illa som året före.
Den provisoriska polissatsningen övergick i en mer permanent närvaro. Landskrona blev tillsammans med Rosengård i Malmö ett så kallat fokusområde. Antalet poliser i yttre tjänst blev 45 i stället för 15.
Sedan dess har Landskrona varit fokusområde och fortsätter att vara det under 2012.
Förutom Landskrona är det Helsingborg – efter de många personrånen – och Malmö – efter dödsskjutningarna.
– Vi hävdar att satsningen måste fortsätta i Landskrona. Släpper vi nu är risken stor att vi får tillbaka problemen. Vi måste jobba lite mer systematiskt än att bara göra tillfälliga insatser och "släcka bränder", säger Anneli Manelli.
– Det har inte varit någon diskussion om att Landskrona skulle sluta vara fokusområde under 2012.
Anneli Manelli säger att det inte är så lätt som man skulle vilja att komma till rätta med personrånen. Flera av rånarna figurerar både i Helsingborg och Landskrona, men långt ifrån alla.
– Vi trodde att vi skulle kunna plocka ut fokuspersoner. Men vi har inte tillräckligt med uppgifter för att kunna landa på några specifika, säger hon.
Gå till toppen