Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Uppvärmning inför körfesten

På lördag blir det full sång i Gustav Adolfs kyrka. Då bjuds det på gospel av mer än 300 sångare – nybörjare och proffs. På måndagskvällen hölls genrepet.

På måndagskvällen var det många som tog sig ton i Gustav Adolfs kyrka. Då var det dags för generalrepetition inför Gospelfest, det stora körevenemang som genomförs nu på lördag.
De omkring 200 nordvästskånska körmedlemmarna har aldrig övat tillsammans förut.
Inför måndagens repetition har de fått nothäften och en övnings-cd på posten. De flesta har övat tillsammans i mindre grupper. En del har sjungit hela livet. Andra är nybörjare.
Och så ska det vara, tycker körledaren Jonas Engström:
– Gospel är passion. Man skapar tillsammans.
Själv är han väl invand i gospelsvängen. Sedan 1996 jobbar han heltid med musikstilen – leder körer, håller i utbildningar, gör studieresor till USA, genrens hemland.
Det var på en sådan resa han träffade Cinque Cullar, solisten som kommer att leda kören på lördag.
– Cinque är inte bara en bra ledare. Han är en solist i världsklass, säger Jonas Engström.
På lördag deltar också sångerskan Cecilia Vennersten, som slog igenom i Melodifestivalen 1995 med låten "Det vackraste".
En av kvällens sångare är Gerd Ebergård. Hon har sjungit gospel i tio år.
– Jag var körledare i Jönköping förut. Där såg jag vilken stark kraft musiken kan ha. En del av körmedlemmarna var trasiga människor, sjukskrivna och utbrända. Via musiken fick de tillbaka sina krafter. Ibland fann de tron, säger hon.
Gerd Ebergård har ordnat så att hennes gamla kör i Jönköping åker ner till Helsingborg på lördag för att delta i konserten. Också körer från Ljungby och Helsingör kommer på besök.
Längst bak i kyrkan sitter helsingborgarna Simon Nilsson, Pernilla Pihlström och Ida Alnervik. Är de inte nervösa med tanke på att det blir så lite repetition?
– Nej, svarar de unisont.
Simon Nilsson vidareutvecklar:
– Vi har varit med förut. Gospel är mer känsla och liv än en vanlig kör. Framför allt är det gemenskap.
Gå till toppen