Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Gågata efter raggarrunda

Kullagatan har alltid varit en populär gata i stan. Men var den första gågatan i landet? Ja, det beror på hur man ser på historien,

I höstas firade Kullagatan 50 år som gågata. Under alla år har det sagts att detta var Sveriges första gågata. Men Piteå har också gjort anspråk på samma titel. Vem har rätt?
Piteås gata öppnades officiellt den 11 augusti 1961 och var sedan stängd för fordonstrafik till den 10 september samma år.
Kullagatan invigdes den 1 oktober 1961 och man kan säga att den var landets första ombyggda gata för fotgängare. Det hela är alltså en definitionsfråga.
Det har även påståtts att Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm skulle vara äldre som gågata – om än inte ombyggd till det. Någon som vet?
Bilden härintill publicerade HD i en bilaga inför jubileet i höstas. Vi har nu fått reda på att bilen till höger ägdes av Ronny Nilsson och den stod parkerad på gatan strax innan stängningen för bilar var ett faktum.
– Det var en Ford Customline som jag hade köpt trots att jag bara var 17 år och saknade körkort. Därför fick min kompis Nils-Erik Svensson köra bilen, berättar Ronny Nilsson.
Han berättar också att man ofta körde den så kallade raggarrundan på stan.
Nu efterlyser vi fler minnen och bilder från raggarrundan.
Häromdagen berättade vi om Banckska mausoleet på Donationskyrkogården. I dag ger vi oss ner för landborgen och hamnar på Gamla kyrkogården och där har Jan Svensson tagit en bild på det gamla gravkapellet när belysningen är tänd.
– Det vore intressant att läsa om denna byggnads historia, säger han.
Själva kyrkogården invigdes den 29 december 1816 av biskop Wilhelm Faxe. Tidigare hade helsingborgarna begravts antingen i eller intill Mariakyrkan. Det fanns även en fattigkyrkogård i nuvarande korsningen Prästgatan/Bruksgatan/Karlsgatan.
Gravkapellet uppfördes efter stadsarkitekten Mauritz Frohms ritningar 1877. I dag används inte kapellet för begravningar. Men sedan ett par år tillbaka är det alltid upplyst nattetid.
Gun Lydeen i Malmö har hittat en nota från Restaurang Csardas. På den kan man läsa att två kotletter kostade 3:50 kronor.
– Men var låg Csardas och under vilken tid fanns restaurangen? undrar hon.
Svaret är att Csardas huserade högst upp i HD-huset på Drottninggatan mellan 1941 och 1948. Det sistnämnda året startade Gösta Tönne Restaurang Aveny.
...varuhuset Tempo etablerade sig i stan 1934. Det skedde i hörnet Södergatan-Gasverksgatan. Byggnaden uppfördes av byggmästare T.G. Karlsson efter arkitekt G.W. Widmarks ritningar.
Verksamheten avvecklades på Söder 1973 men hade redan 1971 etablerats i ny fastighet på Stattena.
I dag inrymmer gamla Tempohuset affärslokaler och bostäder.
Källa: Helsingborgs stadslexikon

Det här är HD-Jouren

Varje tisdag och torsdag klockan 10.00 -11.30 håller vår reporter Kenny Lindquist öppen telefon.
Så om du har något roligt att berätta, om du har några frågor du vill ha svar på eller om du efterlyser något så kan du höra av dig till Kenny.
Telefon: 042 489 93 89

(tis och tor 10-11.30).

Mejla: hdjouren@hd.se
Gå till toppen