Landskrona

Öppet hus hos kvinnliga företagare

Ett företagarhus där nystartare kan prova sina affärsidéer utan att behöva binda upp sig för lokaler med långa och dyra hyresavtal, det finns sedan ett knappt år i Landskrona. Men bara för kvinnor. På lördagen höll Selmahuset det öppet hus.

Idén och initiativet till Selmahuset är Harriet Johansens. Hon är ordförande i Kvinnoföreningen Selma och driver Selmahuset som hon tillika äger tillsammans med sin man.
– I föreningen upptäckte jag många kvinnor med egna företag som de hade svårt att få ekonomin att gå ihop i, och tänkte att man borde kunna göra någonting för att hjälpa dem, säger hon.
– Så vi bildade en liten arbetsgrupp, satte oss och spånade och det resulterade i detta.
Harriet och Henrik Johansen hittade det perfekta huset för ändamålet på Viktoriagatan i centrala Landskrona, köpte det och inredde de 176 kvadratmetrarna fördelade på tre plan.
– Tanken är att kvinnor som kanske befinner sig i startfasen och inte vet om vingarna bär ska kunna hyra in sig på timbas, halv dag, hel dag eller heltid till en rimlig hyra och med bara tre månaders uppsägningstid, förklarar Harriet Johansen.
– Många kanske har sitt företag i bostaden och är ensamma. Då är det bättre att kunna komma hit och träffa folk. Även om de som hyr in sig här arbetar i många olika branscher, kan man ändå samlas kring sådana saker som till exempel marknadsföring.
En av dem som nappat på Selmahusets koncept är fotografen Eva Hallkvist som redan har ett eget företag med produktion av informationsmaterial. Nu vill hon försöka bredda sin verksamhet med en barnfotoateljé.
– Tanken är ju att den ska bli bärkraftig i en framtid. Men tills dess har jag den här varje torsdag eftermiddag, säger hon.
Harriet Johansen försöker också ta initiativ till olika publika aktiviteter i Selmahuset, som kurser och föreläsningar. Programmet för vårens kurser är lika långt som det är varierat – det innehåller allt mellan kroppsvård (både fysisk och själslig), produktpresentation, foto och tårtdekorering.
Gå till toppen