Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Hårt tryck på Fredriksdal

Nästa vecka firas ettårsjubileum på Fantasia förskola på Fredriksdal. Mor och dotter, Margareta och Josephine Billving, förverkligade en dröm i fjol och startade en egen förskola i en del av Fredriksdalsskolans lokaler.
Elly Billqvist får fart på de små i dansen på förskolan Fantasia. Varje morgon inventerar barnen förskolans klädförråd och förvandlar sig till prinsessa, clown, lejon eller vad man känner för just då.Bild: Anders Malmberg HD/NST
33 barn togs emot vid starten. I år är det nästan dubbelt så många. Många ringer och frågar om de inte kan ta emot fler. För på Fredriksdal är det 21 barn som behöver förskoleplats.
Josephine Billving ler och skakar på huvudet.
– För oss är det viktigt att få växa långsamt. Och att ha små grupper där barnen får lugn omkring sig och kan känna sig trygga, säger hon.
Som egen företagare har hon privilegiet att forma verksamheten efter egna ideal.
Småbarnsgrupperna är inte större än 7-8 barn. De större barnen håller till på ovanvåningen fördelade på tre grupper. På schemat är dans och drama fasta inslag och minst en gång i veckan är det utflykt till Fredriksdals friluftsmuseum.
Under senare år har andelen fristående förskolor ökat. I Helsingborg finns det 54 privata och 74 kommunala. I princip är marknaden öppen för alla, bara man uppfyller de villkor och krav som myndigheterna har fastställt och att man har godkända och anpassade lokaler.
– Det är väldigt många krav som ställs, men det tuffaste är nog att hitta lämpliga lokaler. Det är också viktigt att det finns efterfrågan i området. Och att rekrytera personal som passar, säger Josephine Billving.
Gå till toppen