Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Kvidinge får rehabträdgård

Snart ska läkare kunna ordinera trädgårdsterapi till den som gått in i väggen. Genom ett projekt i Skåne ska elva rehabträdgårdar erbjuda den servicen och en av dem finns i Kvidinge.

Kylan har gjort att arbetet med själva trädgården, som ligger intill Kvidinge kyrka, fått ta en paus. Däremot pågår ombyggnaden av det gamla hönshuset för fullt. Allt ska stå klart till starten den 2 april.
– Huset är själva hjärtat i verksamheten. Där bygger vi ett kök och omklädningsrum. I anslutning till det ska vi bygga en vinterträdgård som är inglasad där man kan sitta bland alla växterna, säger Pernilla Helgesson.
Det var för två år sedan som hon och maken Jonas Helgesson började bygga trädgården. De arbetar sedan tidigare också med företaget Helgessons Trädtjänst, vilket kommer att drivas vidare i samma lokaler, men Pernilla Helgesson som har en socionomutbildning i bagaget ville mer.
– För två år sedan kom jag på att det är detta jag vill. Jag har suttit på kontoret i flera år så nu ville jag ut i naturen. Och som socionom känner jag också att jag vill jobba med människor.
Hon har därefter gått en utbildning i trädgårdsterapi på SLU, lantbruksuniversitetet i Alnarp. Den nya verksamheten ingår nu också i ett forskningsprojekt som SLU, Region Skåne, LRF, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen startat med just denna typ av rehabilitering. Elva platser har valts ut genom ett anbudsförfarande där Kvidinge Park- och Rehabträdgård är ett. Just nu pågår dock en överprövning så det är ännu inte helt klart. Om allt går som det ska öppnar Pernilla Helgesson verksamheten den 2 april.
– Vi kan ha max sju personer här åt gången. De får vara här i åtta veckor, tre dagar per vecka och fyra timmar per gång. Varje dag börjar vi med en kopp kaffe och sedan erbjuder vi olika aktiviteter. Allting anpassas till deras behov och vad de vill göra.
Trädgårdsterapi vänder sig till den som fått diagnosen utmattningssyndrom. Tanken är att vårdcentraler ska kunna skicka patienten till en rehabträdgård. Om patienten vill göra något aktivt kanske han eller hon kan så fröer, plantera växter eller karda ull från fåren som också ska finnas på gården. Den som föredrar lugn och ro kan gå till sinnesträdgården och lyssna till det porlande vattnet i dammen, känna på växten lammöras mjuka blad eller lukta på lavendeln.
– Många vet att naturen är en resurs när man känner sig stressad. Då kan man behöva uppleva de grundläggande värdena igen. Här får man värme, mat och vila.
Det finns inga garantier för att Kvidinge Park och Rehabträdgård får några patienter. Det är helt upp till om vårdcentralerna skickar dit någon. Pernilla Helgesson hoppas att läget mitt emellan Klippan och Åstorp ska vara en fördel.
– Vi är två som jobbar med det, jag och Jonas. Skulle vi inte få några kunder så har vi ett annat ben att stå på. Det här är mer än ett jobb. Det är ett livsprojekt och det ska bli jätteroligt att komma igång.

Fakta om trädgårdsterapi

Trädgårdsterapi enligt Alnarpsmetoden är ett koncept som syftar till att mobilisera individens självläkande krafter.
Metoden baseras på neurofysiologiska och miljöpsykologiska forskningsrön.
Den patientgrupp projektet vänder sig till är ”nyinsjukna” med framförallt diagnosen utmattningssyndrom.
Samarbetet med vårdcentralerna i Skåne gör att det medicinska ansvaret stannar inom Region Skåne, den rehabiliterande insatsen sker i ”gårdsmiljö”.
Under rehabiliteringen ska patientens aktiviteter i huvudsak baseras på djur, natur eller trädgårdsaktiviteter.
Källa: Anbudsförfrågan från SLU
Gå till toppen