Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Studenter med murslev

Sofiero gård har blivit en liten del i Campus Helsingborgs kurs "Byggteknik med arkitektur". På plats lär sig studenterna praktiska baskunskaper om murverk och timmerbyggande.

Utomhustermometer visar på 12 minus, men i Sofiero gårds gamla kostall känns det som betydligt mer.
– Ni får gärna hoppa för att hålla värmen, säger Henrik Nilsson till de 25 studenterna från Campus Helsingborg och de är inte sena att följa hans uppmaning. Henrik Nilsson är kursledare för dagens praktiska övning i murningsteknik.
– Detta är första gången de är här och det var Campus som frågade om de kunde komma och göra små laborationer i ladugården. Här kan de studera en gammal gård och se lösningar från förr i tiden och problematik som uppstår i dag och hur man löser det när man restaurerar, berättar Jessica Nederman som äger Sofiero gårds ekonomibyggnader.
Ladugårdskomplexet är på 1 800 kvadratmeter och har innehållit kostall, häststall, svinstia, spannmålsmagasin och loge. Jessica Nederman kallar restaureringsarbetet för sitt livsprojekt och tidplanen är att hon ska hålla på tills hon inte orkar längre.
Henrik Nilsson driver hn-byggnadsvård i Tomelilla och håller regelbundet kurser i olika hantverkstekniker, både teoretiska som praktiska.
– Tanken är att studenterna på den här väldigt teoretiska linjen ska få en liten inblick i praktiska egenskaper hos de material som de kommer att komma i kontakt med, så som kalkbruk, cementbruk och tegel. En stor del av hantverket sitter i händerna. Man måste göra det för att kunna det. Även om eleverna inte ska utföra jobbet så är det viktigt att de kan förklara sin andemening för en hantverkare, säger Henrik Nilsson.
Simon Carlson från Lidköping visade sig vara inte helt oäven med murslev och putsbrädan.
– Farsan har renoverat huset och jag studerade honom när han la klinkers. Utbildningen är väldigt intressant och den känns alldeles rätt för mig.
Könsfördelningen bland studenterna är ganska jämlik. Johanna Forsberg från Åstorp och Maria Khomiri som bor i Helsingborg väntar sig mycket av utbildningen.
– Pappa är snickare och jag har jobbat hos honom ganska många somrar och det är väl därifrån jag fått intresset, säger Johanna Forsberg
Både tycker att kursens bredd öppnar många valmöjligheter.
– Man kan få jobb på byggen eller arkitektkontor. Jag gillar gamla byggnader och det är intressant att jämföra gammal och ny byggnadsteknik. Jag har ingen direkt plan, men i framtiden hoppas jag att få arbeta med äldre hus, säger Maria Khomiri.
Johanna Forsberg håller med och fortsätter:
– På kursen har det pratats mycket om gamla hus och det är fascinerande att få komma ut i verkligheten.

Sofiero gård

Gårdsanläggningen uppfördes 1877 när Oscar II var kung och herre på Sofiero som han och hans gemål Sofia lät bygga 1865. Gården utarrenderades via hov- och riksmarskalksämbetena. Bostadshusen där även anställda vid hovet fick husrum ritades av Stockholmsarkitekterna Ernst Jacobsson och Magnus Isæus. Ekonomidelen utformades av arkitekten Charles Emil Löfvenskiöld (1810-88). Han har kallats en landsbygdens arkitekt och hans "mönsterhäften" fick stort inflytande. Helsingborgs stad köpte 1964 Sofieroegendomen, med undantag av slottet med park och trädgård, av Gustav VI Adolf för 4,75 miljoner kronor. Slottet och resten av anläggningen skänkte kungen till kommunen som övertog de delarna efter hans död 1973. Sofiero gård ingår i högsta klassen i bevarandeprogrammet. Den är också skyddad i planen och belagd med rivningsförbud.

Byggteknik med arkitektur

Förstaårsstudenterna som läser kursen, "Byggteknik med arkitektur", var i tisdags på Sofiero gård för att lära sig de praktiska baskunskaperna i murningsteknik. 180-poängskursen som Lunds Tekniska Högskola förlagt till Campus Helsingborg, är en ingenjörsutbildning med inriktning mot projekterings- och förvaltningsområdet inom byggandet. I kursen finns avsnitt om äldre arkitektur och under laborationen på Sofiero gård studerade man murverk och timmerbyggande. I utbildningen ingår byggteknik, miljökunnande och estetik. Eleverna får fördjupade kunskaper inom miljöteknik, mekanik, materialteknik, byggnaders planering och gestaltning, arkitekturhistoria, samhällsplanering och visualiseringsteknik. Totalt är det 70 ingenjörsstudenter som ska göra laborationer på Sofiero gård och på Målarkalk AB i Hyllinge. Nästa lektionstillfälle på Sofiero gård blir om två veckor.
Gå till toppen