Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dömd för lägenhetsrån överklagar

Gissningar, felaktigheter och ett partiskt vittne – den 43-åring som dömdes för lägenhetsrånet på Öster överklagar och pekar på en rad brister i domen.

Inte helt oväntat väljer den 43-åring som dömdes för att ha rånat en medelålders kvinna i en lägenhet på Öster i oktober att överklaga.
Mannen anser att det finns åtskilliga brister i rättegången och domen från tingsrätten.
43-åringen greps när polis kom till lägenheten, medan den andre rånaren, som är okänd, hoppade från balkongen och försvann från platsen. Att 43-åringen befunnit sig i lägenheten är därför glasklart, men vad han gjorde där råder det delade meningar om.
43-åringen dömdes för att gemensamt och i samförstånd med den andre mannen ha pistolhotat och slagit kvinnan, men också för att ha stulit pengar och smycken av henne.
I polisförhör var han helt tyst. Men i Lunds tingsrätt berättade han att det handlade om en skuld som skulle drivas in. Den andre mannen skulle ha bestämt träff med kvinnans son för att sonen skulle betala skulden, men när de kom till lägenheten var sonen inte där.
Vid rättegången menade han även att det var den andre mannen som ensam utövat våld och hot.
I överklagan pekar 43-åringen och hans advokat, Lars Kruse, på att det aldrig har klargjorts vilket våld som 43-åringen har utövat. Vid rättegången har kvinnan berättat att det mest var den andre mannen som var drivande.
Advokaten och 43-åringen pekar också på att rätten måste ha gjort en felaktig bedömning vad gäller ett vittne som gav stöd åt kvinnans version.
Tidningen har tidigare berättat att vittnet slog sig ner hos den drabbade kvinnans familj efter vittnesmålet. Trots att han under ed hävdade att han inte pratat med någon anhörig om rånet efter händelsen, var det uppenbart att han hade goda relationer till familjen. Enligt domen har rätten ändå bedömt mannen som "mycket trovärdig".
43-åringen och advokaten yrkar på att 43-åringen frias helt från anklagelserna om rån.
Gå till toppen