Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hundar är deras liv

Uppfödning, träning och tävling. Större delen av Jessica Lindborgs och Håkan Ekwings liv är hundar, egna och andras.

Jessica Lindborg och Håkan Ekwing lever ett riktigt hundliv. Tillsammans driver de en kenneln Sniffers som föder upp schäferhundar och de tävlar med var sin hund.
Sedan 2003 har de fått 18 kullar med sammanlagt drygt 100 valpar, varav flera har blivit polishundar. Egna hundar har de tränat och tävlat ännu längre, sedan tidigt 90-tal, och erövrat en mängd priser och diplom.
Men trots att det här med hundarna är som ett heltidsjobb har de "civila" jobb vid sidan av. Håkan Ekwing är bokbindare på ett tryckeri och Jessica Lindborg jobbar som undersköterska. Detta är bara deras hobby.
– Vi brinner för det här. Det är underbart att kunna jobba med hundar men man blir inte rik på det. Vårt mål är att det ska betala sig själv men det gör det inte riktigt, berättar Håkan Ekwing.
Belöningen för allt slitet kommer inte bara från hundarna själva i form av tillit och sällskap. Det kommer också från det faktum att flera av de hundar som de fött upp är bra nog för att platsa hos Helsingborgspolisen. I slutet av förra året fick de sin tredje schäfer godkänd som polishund. Det är något av det bästa betyg de kan få.
– De ska tåla mycket, ha ett stadigt psyke, trivas i sin familj. Det är inte alla hundar som klarar av det, säger Jessica Lindborg.
Men hur det ska gå för de valpar som lämnar Kennel Sniffers för att tränas upp till polishundar kan inte de inte vara säkra på. Valparna är bara åtta veckor när de kommer till sina nya ägare. Sedan är det upp till dessa hur hundarna utvecklas.
– Vi utgår ifrån hur kullen ser ut i sin helhet och hur föräldrarna är, men vi har ingen garanti att det ska bli som vi tänker, säger Håkan Ekwing.
Två som blev nöjda med sina hundar är Emil Persson och Susanna Sunila som båda är hundförare vid Helsingborgspolisen.
Emil Persson köpte hannen Nitro sommaren 2009 för att han ville bli hundförare. Samtidigt som han vidareutbildade sig, tränade han Nitro.
– Det var lite gambling. Jag visste inte om vi skulle klara lämplighetstestet, säger Emil Persson.
Att han valde en hund från Kennel Sniffers berodde på att hans kollega Susanna Sunila strax innan köpt en tik av dem. Hon i sin tur hade pappan till den kull som föddes i januari 2009. Hennes dåvarande hund Bosco skulle snart vara för gammal för polistjänst och hon ville inte gärna ha något glapp till nästa hund.
– Det var extra roligt att arbeta med en valp till Bosco, säger Susanna Sunila.
Jessica och Håkan följer med stort intresse hur det går för "sina" hundar. De nya ägarna berättar ofta vad som hänt dem.
– Vi har fått reda på att två hundar kanske ska bli godkända för polistjänst i Norge. Det vore underbart, säger Håkan Ekwing
Som om inte uppfödning, träning och tävling räckte till så håller Jessica Lindborg dessutom på att starta egen verksamhet som hundfysioterpeut med företaget K9 hundhälsa. Efterfrågan på sjukgymnastik för hundar i form av massage, elektroterapi och hundsim bara växer.
– Många hundar som tävlar i agility behöver friskvård förklarar Jessica Lindborg.
Gå till toppen