Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäs museum öppnar för säsongen

Runt 450 konstföremål av tusenkonstnären Vicke Lindstrand visas på Höganäs museum. Samtidigt invigs museets nya guidesystem.

På lördag öppnar Höganäs museum för säsongen. Det blir då premiär för det audioguidesystem som HD/NST berättade om för ett par dagar sen. Besökarna får via en liten manick med hörlurar veta mer om de permanenta utställningarna.
Satsningen har genomförts tack vare ett bidrag på 174 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Gripen.
– Det är första gången vi stöttar ett projekt i Höganäs. Vi tycker att Höganäs museum gör ett fantastiskt jobb och detta var ett lämpligt projekt för oss att vara med i, säger Bengt Johansson, verkställande tjänsteman i stiftelsen.
Den som gillar den mångsidige konstnären Vicke Lindstrand kommer att få sitt lystmäte i museets konsthall. Runt 450 olika alster visas upp och det är den största utställning som någonsin gjorts av konstnären som dog 1983. Han sysslade med allt från glas till måleri och skulptur.
Pjäserna som ställs ut kommer från Peter Norén och Johan Helmersson som driver Grödinge Antik och Design i Stockholmstrakten.
– Vi driver ett privat museum och samarbetar med museer, säger Peter Norén.
Det är en brokig samling föremål som ingår i utställningen. Vicke Lindstrand inledde sin konstnärliga karriär på Orrefors glasbruk för att sedan bli konstnärlig ledare på keramikföretaget Upsala-Ekeby. Han återgick sedan till glaskonsten och Kosta-Boda.
– Under hela tiden som han arbetade så målade han för att koppla av. Han har målat i alla ismer som finns.
Med på utställningen finns även skulpturer ibland annat trä och gjutjärn. Förvånansvärt många av pjäserna föreställer kattdjur av olika slag.
– Vicke Lindstrand älskade katter, säger Peter Norén.
Konstföremålen kommer företrädesvis från Vicke Lindstrands eget hem.
På säsongens första utställning medverkar även Kullakonstnären Magdalena Cavallin. Hennes måleri visas upp i galleriet. I en annan del av museet visar Lena Cronström hur det gick till när hon fick måla akvarellen till årets Nobelpris i kemi.
På lördag klockan 14 är det dags för vernissage.

Övriga utställningar på Höganäs museum 2012

Konsthallen:
29 april - 24 juni: Gustav Arne, minnesutställning
30 juni - 12 aug: Ulla och Gustav Kraitz, keramisk skulptur
18 augusti - 23 september: Stanislav Zoladz, akvarell
29 september - 11 november: Håkan Håkansson, måleri
17 november - 30 december: Slutspurt
Galleriet:
31 mars - 22 april: Donationer, keramik
29 april - 24 juni: Christer Strömholm, foto
30 juni - 12 augusti: Sara Möller, August Sörenson, keramik
18 augusti - 23 september: Niklas Anderberg, Ulf Johansson, måleri och glas
29 september - 18 november: Peter Linde, skulptur
24 november - 30 december: Max Walter Svanberg, jubileumsutställning
Gå till toppen