Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Säljaren vägrar lämna redarvillan

Det har gått ett år sedan köparna till skeppsredarvillan på Strandvägen betalade en knapp miljon kronor i handpenning för huset. Med deras planer på att bygga om det till lägenheter har det inte hänt någonting, säljaren vägrar skriva köpebrev och bor kvar.

De tre delägarna i fastighetsbolaget Skeppsredarvillan AB har stora planer för det pampiga men något förfallna huset på Strandvägen 180. I höstas godkände stadsbyggnadsnämnden en ändring av detaljplanen som gör det möjligt att bygga om den gamla skeppsredarvillan från 1917 till fem lägenheter. De nya ägarna ville komma igång så fort som möjligt. Då var förhoppningen att bostäderna skulle vara inflyttningsklara någon gång under sista halvåret i år.
Men sedan köpekontraktet skrevs på i februari förra året och fastighetsbolaget betalade en handpenning på 950 000 kronor, tio procent av det överenskomna priset, till säljaren har projektet inte kunnat påbörjas. I stället pågår en rättslig tvist med säljaren, som fortfarande bor kvar i huset.
– Det här är ingen normal situation utan en minst sagt udda historia, säger Magnus Bengtsson, som är Skeppsredarvillan AB:s juridiska ombud.
Överenskommelsen var att den resterande köpeskillingen på 8 550 000 kronor skulle betalas kontant den dag då fastigheten skulle tillträdas i juni mot överlämnande av alla pantbrev och mot att det upprättades ett köpebrev. Säljaren hänvisade till att han förde förhandlingar med sina kreditgivare som har pantbreven, tillträdesdagen senarelades till början av augusti för att han skulle hinna få fram dem. Men dagen då affären skulle fullföljas dök han aldrig upp.
I efterhand har de nya ägarna fått veta att huset är belånat upp till taknocken och lite till, säljarens skulder överstiger resterande köpeskilling. Så sent som i april förra året fattade Kronofogdemyndigheten beslut om att fastigheten skulle utmätas, men det upphävdes av tingsrätten eftersom Skeppsredarvillan AB då redan hade köpt den.
Den aktuella försäljningen skedde helt frivilligt, men säljaren har i efterhand velat häva köpet.
Nu har både tingsrätten och hovrätten fastslagit att han har skyldighet att medverka till upprättande av köpebrev så att affären kan fullföljas.
Under tiden har de nya ägarna bara så kallad vilande lagfart i avvaktan på att köpebrevet kan undertecknas.
– Hade man haft full lagfart hade det inte varit så svårt. I så fall hade säljaren uppehållit sig någonstans där han inte får vara och då hade vi enklare kunnat få igenom en avhysning, säger Magnus Bengtsson.
I första hand har säljaren nu fått ett föreläggande om ett löpande vite på 200 000 kronor för varje kalendermånad som han inte rättar sig efter tingsrättens och hovrättens beslut. Hans skulder ökar med närmare 70 000 kronor i månaden bara i räntor till fordringsägarna. Dessutom ska han ersätta Skeppsredarvillan AB med knappt 155 300 kronor för rättegångskostnader.
Hur länge säljaren kan förhala affären kan Magnus Bengtsson inte svara på.
– Det här är lite grann att bryta ny mark. Vi får ingen kontakt med honom, det har inte gått att föra en dialog och jag vet inte hur han tänker. Men tingsrätten och hovrätten har fastställt att Skeppsredarvillan AB har gjort ett giltigt köp, för säljaren finns det ingen väg ur det här.
Anders Ekbladh är en av delägarna i Skeppsredarvillan AB, han beskriver situationen som mardrömslik.
– Frustrationen är enorm och våra kostnader tickar också, vilket gör det hela ännu mer frustrerande. Det är helt otroligt att han har lyckats hålla sig kvar i huset. Men vi ger oss inte, han ska helt enkelt ut så fort som möjligt, säger han.
Men förhoppningarna om inflyttningsklara lägenheter 2012 har man gett upp helt.
– Från den dagen fastigheten är tom räknar vi med att ombyggnad och renovering tar minst ett år.
Landskrona Posten har inte lyckats nå säljaren för en kommentar.
Gå till toppen