Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Darwiche drabbad för sjätte gången

Hans lastbil blev stulen och vandaliserad fyra gånger. Nu har någon skjutit sönder hans skyltfönster med smällare och självriskerna äter upp intäkterna. "Det är inte bara mig det handlar om", säger han.

Än en gång blev det dags för Ibrahim Darwiche, ägare till Auktionssalen på Eriksgatan, att plocka fram tuschpennan och texta med breda, röda linjer.
Halv ett natten mot torsdag tejpade någon fast en smällare på hans skyltfönster, tände eld och sprang därifrån. Nu måste hela rutan bytas, eftersom det mindre sprängattentatet lämnade ett hål efter sig.
– Jag är så förbannad på alltihopa, säger han.
Av just den anledningen ställde han sig för att texta under torsdagsmorgonen. De iögonfallande plakaten har han satt upp intill vandaldådet för att visa sitt missnöje.
Men en av de skyltar som han textade på morgonen kom aldrig upp: "Stängt i protest mot brottslighet i Landskrona".
– Jag har inte råd att ha stängt, jag måste få in pengar till hyran, säger han.
Hans lastbil har blivit stulen och vandaliserad fyra gånger. Hans skyltfönster har blivit krossat en gång tidigare. Förra månaden betalade han drygt 4 000 kronor i självrisk plus bärgning av lastbilen. Nu blir det 8 000 kronor i självrisk för rutan.
– Jag har inte pengar till hyran, jag väntar på att folk ska handla så jag kan betala skadorna. Januari och februari är kassa månader, man tjänar knappt några pengar, sen kommer de här utgifterna, säger han.
Det var Ibrahim Darwiche som stängde sin butik i somras i protest mot brottsligheten. Han fick med sig ett stort antal butiker som alla pausade sin verksamhet en minut den 1 juli.
– Vad betyder det att så många stängde ner? Jo, att de har fått nog, säger han.
Den här gången var polis snabbt på plats. De tog hand om fingeravtrycken på tejpbitarna och Ibrahim Darwiche är tacksam för hjälpen. Under torsdagsförmiddagen ringde dessutom en kvinna från Brottsofferjouren, vilket han också tycker var trevligt.
– Men vad hjälper det? Ge mig en konkret lösning!
Själv har han flera tankar om hur man kan komma till rätta med kriminaliteten som hotar att ödelägga hans och andras affärsverksamhet.
Han vill höja straffen i Sverige så att det inte blir attraktivt att åka hit och begå brott. Då kan rättsväsendet få tid att jobba med den kriminalitet som redan finns här.
Han vill installera fler kameror, ge polisen större befogenheter och låta föräldrar betala för sina barns skadegörelse. Samhället betalar ju föräldrar för att uppfostra sina barn och då borde samhället ställa högre krav på föräldrarna, menar han.
Ibrahim Darwiche är inte rädd för att säga vad han tycker. Han vet att det finns fler som är i hans situation och känner likadant, men inte vågar prata.
Han riktar sina uppmaningar åt justitieminister Beatrice Ask:
– Ask står där med en nyckel som har låst hela befolkningen, säger han.
Men också åt kommunen:
– Jag tycker att kommunen kan betala min självrisk. Att kommunen ska betala företagares självrisk borde bli en valfråga.
Även butiken Sko-Elegance intill drabbades av smällare på skyltfönstret natten mot torsdag. Vittnen har sett en kille springa från platsen. Han ska ha burit röd dunjacka med pälskrage.
Gå till toppen