Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Fellini i Landskrona

Sören Sommelius blir uppiggad av Öresundsteaterns uppsättning "Den stora rådhuskuppen".

Liridon Llapashtica och Anders Kungsman i "Den stora rådhuskuppen".Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Avdelning framåt marsch! Stadsbetjänt Jarlberg och Rådhusets vaktstyrka ställde upp publiken på led som en teaterpluton och marscherade (fast i civil otakt) tvärs över Rådhustorget i Landskrona och vidare till Bio Maxim.
Lördagsflanörerna tittade undrande och upplivade på spektaklet.
Den stora rådhuskuppen har tre delar, en första teaterakt i gamla rådhusets entré, ett mellanspel med soppa på museets Café Walden och en andra akt som film på härliga Bio Maxim.
Jag känner med glädje hur något av andan från Skånska teaterns tid i stan svävar över den här vandrande föreställningen.
I uppsättningen medverkar skådespelare från Öresundsteaterns fasta ensemble och funktionshindrade från omsorgsförvaltningen i Landskrona.
Det här är teater som upptåg och gyckelspel. Allt börjar en mörk natt 1825 på den lilla scen som skapats i det gamla rådhusets entré under pampiga trappor och valv.
Tre förslagna bovar roffar åt sig hela stadskassan. Så följer en vild jakt på de skyldiga, som (i den andra aktens filmatisering) leder långt ut i snåriga skogar.
Att spränga teaterrummets begränsningar genom att fortsätta ”pjäsen” som film med samma rollkaraktärer och att låta publiken vid två tillfällen förflytta sig och synliggöra speciella miljöer i Landskronas centrum är originella grepp som fungerar bra.
Spelplatsen i Rådhuset är tight och spelet byggs där upp av sketchartade scener. I filmavsnittet öppnar sig dramat, med vilda jakter och oväntade uppgörelser.
Det är fars, buskis och tv-thriller-parodi med rosapanternmusik, spelad av dragspelaren Tord Sölvesson vars tonslingor löst tråcklar samman intrigen. Här finns gott humör, en lättsam ironi och en vilja att bjuda på något annorlunda.
Den blandade ensemblenger uppsättningen en lätt surrealistisk Fellini-ton, personifierad av Odd Ellgårds frackklädde borgmästare och hans borgmästarinna Birthe Kristensen.
Pjäsen bygger på verkliga händelser och har skrivits och iscensatts av Anders Kungsman och Per Ullberg. De båda medverkar också i föreställningen, den ene som polis och den andre som bov eller möjligen tvärtom. På scen finns också Landskronas svar på Tintinseriernas poliser Dupont och Dupond, de tafatta konstaplarna Nöjd och Gladh, läckert spelade av Liridon Llapashtica och Enver Ibishi.
Föreställningen har ett överraskande slut och en sympatisk sens moral om penningars flyktiga värde. Ungefär som ordspråket: lätt fånget, lätt förgånget.

Den stora rådhuskuppen

Manus och regi: Anders Kungsman & Per Ullberg
Medverkande: Odd Ellgård, Birthe Kristensen, Anders Kungsman, Liridon Llapashtica, Enver Ibishi, Per Ullberg, Tord Sölvesson m fl.
Öresundsteatern
Landskrona Rådhus/Bio Maxim 25 - 26 februari
Gå till toppen