Höganäs

Klart med Keramiskt Center

Långbänken om placeringen av det keramiska centret verkar ha fått ett slut. Styrelsen i stiftelsen Keramiskt Center har skrivit femårigt hyresavtal med fastighetsägare Erling Paulsson på Höganäs Keramiska.

En påtaglig nöjd ordförande i Keramiskt Center och biträdande kommunalråd Ulf Molin (C) kunde presentera avtalet vid en pressträff på torsdagen. En enig styrelse i Keramiskt Center har skrivit på ett hyresavtal med fastighetsägaren Erling Paulsson i Höganäs Keramiska källardel fram till år 2017. Lokalen är på 900 kvadratmeter och det finns möjligheter till förlängning efter detta årtal.
– Det här betyder mycket och innebär att vi sätter ned foten ordentligt i den segdragna frågan kring placeringen av Keramiskt Center. Vi har tappat ett och ett halvt år i projektet där det bara pratades men nu händer äntligen något. Nu får centret utveckla sig i en historisk miljö som inte heller ligger så långt från det nyöppnade gruvschaktet från 1700-talet, säger Ulf Molin.
Med 900 kvadratmeter kommer centret att disponera hela källarutrymmet till skillnad från i somras då vissa delar var avstängda. Planerad premiär är i månadsskiftet maj/juni och lokalen kommer innehålla en utställningsdel samt en historisk del. Det finns också en yta för försäljning.
– Vi är angelägna om att göra detta till en levande plats som inte ska samla damm. Det blir medierum och interaktiva stationer i utställningen. För barnen med anhöriga kommer det bli en liten drejarverkstad där man kan göra sina egna alster, säger Ulf Molin.
Det finns i dagsläget inga planer på någon servering.
Skattebetalarna går som bekant in med 1,5 miljoner kronor i tio år i projektet men även Region Skåne och Nymbergs fond bidrar med betydande summor.
– Målet är fortfarande att Keramiskt Center ska vara helt självgående inom tio år. Det kan vi nå med utställningarna och försäljningen. Vi har inte tagit några beslut om inträde än; till exempel om vi ska ta entré för hela centret eller bara delar.
Ulf Molin vill inte uppge vad stiftelsen betalar i hyra.
– Men jag kan säga att vi håller oss inom de ramar vi hade satt upp vilket var mellan 700 till 800 kronor per kvadratmeter. Det ligger vi under, säger han.
Målsättningen är, enligt stiftelsen, "minst 50 000" besökare per år. Stiftelsens förre ordföranden, Kjell Cronert, ville ha det keramiska centret i Saltglaserats lokaler med de lika berömda som intakta ugnarna.
– Höganäs Keramiskas lokaler var mer lämpliga eftersom centret då ligger mitt i outletområdet som förra året besöktes av en halv miljon människor. En separat stiftelse ska inom kort startas för att värna om Saltglaserats ugnar och det berömda varumärket.
På torsdagen fick samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag av kommunstyrelsen att se hur Saltglaserats lokal kan skyddsmärkas.
– Som byggnadsminnesförklaring skulle ugnarna kunna bevaras för all framtid oavsett ägare, säger Ulf Molin.
Gå till toppen