Kultur

När man skjuter budbärare...

Gunnar Bergdahl om Fredrik Gerttens mediekritiska "Big Boys Gone Bananas!*".

Huvudpersonerna i "Big Boys Gone Bananas!*": filmaren Fredrik Gertten, Dole och yttrandefriheten.Bild: WG Films
Nånstans i mitten av Fredrik Gerttens nya dokumentär om bananjätten Dole, dokumentärfilmens villkor och yttrandefriheten i vår tid nämner han fallet Chiquita och Cincinnati Enquirer. Det sker närmast i förbifarten. Men fallet är talande.
1997 publicerade dagstidningen Cincinnati Enquirer ett 18-sidigt reportage av sin främste grävande reporter Mike Gallagher. Det handlade om detta fruktbolags ytterst tveksamma affärsmetoder. På företagets huvudkontor, beläget just i Cincinnati, förbereddes omedelbart motattacken. Genom att hävda att källmaterialet var stulet stämde man tidningen. Journalisten fick sparken, tidningen publicerade en offentlig ursäkt på hela sin förstasida och betalade 10 miljoner dollar i skadestånd. Alldeles oavsett att allt det som hade avslöjats föreföll vara sanningsenligt. Man sköt helt enkelt budbäraren och några kritiska reportage om Chiquita har man inte sett till i Cincinnati sedan dess.
"Om Chiquita kunde göra så vad kommer då inte Dole att kunna åstadkomma. Det är ett ännu större bolag", säger Gertten i en diskussion med sina amerikanska medproducenter och rådgivare.
Man förstår oron och skräcken. Hur kan man stå emot ett illasinnat multinationellt bolag med obegränsade advokat- och PR-resurser?
Gertten befinner sig då mitt i den surrealistiska cirkus med fruktbolaget Dole som domptör som vi alla minns. Inför världspremiären av hans film "Bananas!*" på filmfestivalen i Los Angeles 2009 satte Dole igång sitt propagandamaskineri och inför hotet att diverse sponsorer skulle sluta stödja festivalen och att dess ledning skulle stämmas vek de ner sig och filmen presenterades i en specialvisning, inledd med festivalens pinsamma avståndstagande.
Dole satte agendan. Alla blev rädda. Fredrik Gertten var en lögnare. Ingen hade sett eller ville se filmen. Och ingen brydde sig (längre) om tusentals fattiga bananarbetare i Nicaragua som fått sin hälsa förstörd.
Gerttens lilla bolag med fyra anställda i ett ruffigt kontor i Malmö med filmaffischer på väggarna mot fruktbranschens största globala koncern. Marken gungade under hans fötter. Under tiden mottog också svenska medier, vår kulturredaktion inkluderad, manipulativa och hotfulla brev från Doles PR-byråer när vi skrev om dessa försök att köpa ut yttrandefriheten.
Det är hela denna komplexa historia om storföretag och medier som skildras i Gerttens nya film Big Boys Gone Bananas!*. En skrämmande dagboksskildring av penningens makt och demokratins relativitet.
Styrkan med hans nya dokumentär är att den är fokuserad på en grundläggande fråga. Blott den såväl enögde som blåögde kan tro att detta är ett strikt amerikanskt demokratiproblem.
Denna verklighetssaga om uppgång, fall och återuppståndelse för en svensk dokumentärfilmare handlar om informationssamhällets förändring. Dole brassade på mot budbäraren men ännu kan en global motrörelse med konsumentmaktens medel göra skillnad.
Hur länge till är det möjligt? Hur ska vi stå emot de stora bolagens kampanjer för att styra bilden av världen? Ska den fria granskande pressen utarmas och dö sotdöden i det nya medielandskapet vars välbetalda kungar är inhyrda spinndoktorer och mediestrateger? Är vi den nya tidens bananrepublik?
Se där några av Gerttens uppfordrande och underliggande frågor.
Den svenska Riksdagen såg den förra filmen och ställde sig i givakt till försvar för vår grundlagsfästa yttrandefrihet över partigränserna. Vackert så. Men den finns inskriven i den amerikanska konstitutionen också.
I nästa vecka ska Riksdagen se den nya filmen. Varför svenska lobbyister inte behöver redovisa för vem man jobbar eller varför privata gåvor till våra politiska partier fortfarande inte behöver offentliggöras kan rent av bli riksdagsfrågor.
Ty det är inte långt till bananriket Cincinnati.

Big Boys Gone Bananas!*

Regi: Fredrik Gertten
Medverkande: Fredrik Gertten, Margarete Jangård, Alex Rivera, Alfonso Allende, Dole Food Company.
Längd: 1 tim, 30 min.
Röda Kvarn, Helsingborg
Röda Kvarn, Ängelholm
Betyg: 4
Gå till toppen