Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lång utredning om kärnkraft i köket

När polisen grep Richard Handl i somras var de mycket förtegna. De kunde inte utesluta att han sysslade med någon form av terrorverksamhet. Nu är polisens misstankar inte lika allvarliga.

Richard Handl väckte uppmärksamhet världen över när han arbetade med en reaktor hemma i köket. Han tar uppståndelsen med ro och numera ägnar han sig åt teori, några experiment gör han inte längre.Bild: Mats Roslund HD/NST
Polisen lättar nu något på informationen om utredningen mot Richard Handl.
Ängelholmaren blev världskänd i somras efter att ha försökt bygga en kärnreaktor i sin egen lägenhet. I samband med gripandet togs flera föremål i beslag.
Tommy Hjorthagen är den utredare som lett polisens utredning.
– Det här inträffade ju vid en väldigt speciell tid, säger han.
Richard Handl informerade i juli Strålsäkerhetsmyndigheten om sitt projekt. Myndigheten kontaktade sedan polisen, som grep Richard Handl i sin lägenhet mot slutet av månaden.
Gripandet gjordes ungefär samtidigt som Anders Behring Breiviks dåd i Norge. Det kom att få konsekvenser för utredningen.
– Eftersom vi bland annat beslagtog en polisuniform i lägenheten var vi väldigt försiktiga till en början. Det var därför vi inte gick ut med någon information till pressen, säger Tommy Hjorthagen.
Men nu är misstankarna mot Richard Handl inte lika allvarliga. Polisen tror inte att han hade något ont uppsåt.
– Det här är ju en otroligt påläst kille. Han har läst och skrivit mycket i ämnet på internet, säger Tommy Hjorthagen.
Utredningsarbetet har hittills gått ut på att analysera de olika ämnen som togs i beslag. Mätningar har gjorts av bland annat Strålsäkerhetsmyndigheten.
Peter Frisk, som gjort mätningarna, vill inte gå in på några detaljer.
– Vi har tittat på några av de radioaktiva ämnena. Det vi har kommit fram till är att en del av dem är tillståndspliktiga, säger han.
Fortfarande kvarstår en del analyser.
– Jag har skickat en begäran till Statens kriminaltekniska laboratorium. Den rör några av de gifter vi påträffade hos honom, säger Tommy Hjorthagen.
Inte heller han vill gå in på detaljer om vilka ämnen det rör sig om.
– Jag kan säga att en del av dem är fruktansvärt onyttiga.
Hur unik är den här utredningen?
– Den är väldigt unik. Jag har varit polis i 30 år och aldrig varit med om något liknande. Vi har fått ta in mycket experthjälp. Jag själv har lärt mig mycket om kärnkraft under tiden, säger Tommy Hjorthagen.
Åklagaren Erik Svensson blev nyligen inkopplad i fallet. Han vill inte sia om huruvida det blir åtal eller bara strafföreläggande.
– Om några månader kan jag nog ge besked, säger han.
Richard Handl själv tar det hela med ro.
– I början var det jobbigt, men nu tänker jag inte så mycket på det. Det är konstigt att de hängde upp sig vid polisuniformerna. Jag köpte dem på UFF för länge sedan, säger han.
Det enda som tynger är de datorer som polisen beslagtog.
– Jag har mycket privata bilder där som jag gärna vill få tillbaka.
Har du något nytt projekt på gång?
– Nej, nu håller jag mig till teorin. Jag läser mycket på internet, men håller inte på med några experiment längre.
Gå till toppen