Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två döms efter rån i lägenhet

Två Landskronabor döms för rån respektive medhjälp till rån efter att ha trängt in i en mans lägenhet, drogat honom och fört över pengar från hans bankkonto.

Natten mot söndagen den 23 januari 2011 vaknade en man i 60-årsåldern med ett ryck. En främmande man stod bredvid hans säng i lägenheten på Öster.
Den nyvakne mannen förstod snart att han måste ha glömt låsa dörren och att något var väldigt fel. Han försökte putta bort den främmande mannen, men det var som att "rubba en gråsten".
Den främmande mannen slog honom i magen och sa att han kom från Hell's Angels i Göteborg. Han sa att han var där för att driva in en skuld och om han inte fick som han ville skulle det snart sitta en kula i lägenhetsinnehavarens ben.
Men någon skuld fanns inte, hävdade lägenhetsinnehavaren.
Indrivaren hittade lägenhetsinnehavarens plånbok och pass i en jackficka och hotade till sig lägenhetsnycklarna. Han tvingade även till sig koden till bankkortet och innan han lämnade såg han till att lägenhetsinnehavaren svalde två tabletter.
Medan lägenhetsinnehavaren domnade bort försökte indrivaren ta ut pengar från en uttagsautomat på stan. Men kortet fungerade inte, så han återvände till lägenheten där lägenhetsinnehavaren låg omtöcknad.
Där letade han igenom köket och fann en koddosa till en internetbank, med koden i ett kuvert. Indrivaren startade sedan lägenhetsinnehavarens dator, men när han inte lyckades föra över pengar och inte heller den dåsiga lägenhetsinnehavaren lyckades, ringde indrivaren till en annan man som kom upp i lägenheten och försökte.
Då rasslade 8 800 kronor till ett annat konto i bankens datorsystem.
De två männen ledde sedan lägenhetsinnehavaren till sängen, där han föll i djup sömn och inte vaknade förrän nästa dag.
Då hade någon gjort ett uttag på 8 800 kronor från en uttagsautomat på Östergatan. Övervakningskameran fångade den påstådde indrivaren på film, tillsammans med tre andra män.
När lägenhetsinnehavaren väl vaknade, kontaktade han polisen. De hittade ett par handskar med dna i lägenheten.
Dna-analysen ledde polisen till en 33-årig Landskronabo med drygt 30 avsnitt i belastningsregistret.
Nu dömer Lunds tingsrätt mannen till fängelse i ett år och sex månader.
Han döms för rånet på Öster i Lanskrona, men även för stöld av kontanter och mobiltelefon ur en bostad i Malmö ett par veckor tidigare, då han lurade sig in i en lägenhet under förespegling att bilen gått sönder. Han döms också för att ha kört narkotikapåverkad och utan körkort.
Den man som hjälpte till med banköverföringen i lägenheten på Öster döms för medhjälp till rån. Det är en 36-årig Landskronabo, tidigare ostraffad, som nu får villkorlig dom och samhällstjänst i 150 timmar.
De två dömda männen har lämnat en annan förklaring till händelsen.
33-åringen har förklarat att han blev uppbjuden till lägenheten för att göra narkotikaaffärer. Sedan ska lägenhetsinnehavaren ha erbjudit sig att låna ut pengar som skulle användas till narkotikainköp åt honom själv. Tingsrätten fann den förklaringen orimlig.
De två männen ska betala skadestånd på 42 000 kronor till den rånade lägenhetsinnehavaren.
Gå till toppen