Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med känsla för människor

Pernilla Dagerhem försörjer sig som borgerlig begravningsofficiant. I sitt yrke får hon utlopp för sitt intresse för människor. Fritiden ägnar hon gärna åt familjen och åt att lyssna på musik.

– Jag har åtagit mig det här uppdraget för att jag är intresserad av människan, säger Pernilla Dagerhem.
Hon arbetar som officiant vid borgerliga begravningar. Sedan ett och ett halvt år tillbaka kan hon försörja sig på detta på heltid.
Pernilla Dagerhem är musiklärare i grunden och har sjungit och spelat på många begravningar. Första gången hon var med på en borgerlig begravning var när hennes kollegas hustru skulle begravas. Hon blev tagen av hur personligt utformad ceremonin var. De anhöriga var engagerade och tog hjälp av en officiant som höll i det hela. Det var då hennes intresse väcktes.
Hennes företag har det passande namnet Interlude. Det är en musikterm som betyder avbrott eller mellanspel. Hon har hållit i namnceremonier också och ansökt om att bli borgerlig vigselförrättare men inte fått svar ännu från länsstyrelsen. Ängelholms kommun är positiv till ett sådant förordnande.
Pernilla Dagerhem kommer från Östergötland men har bott i Skåne sedan 1990 och i Ängelholm sedan 1995 med sin familj. Hon tycker att här finns många driftiga människor inom sport, kultur, näringsliv, skola och kyrka.
– Man tar hand om varandra, säger hon.
Närheten till skog och hav ser hon som en extra bonus som hon kan utnyttja när hon är ute och går med sina två bichon havanais-hundar. Familjen tycker om att resa tillsammans och går ofta på konserter.
Pernilla Dagerhems uppgift som begravningsofficiant är att skapa en helhet för ceremonin. Genom att lyssna på de anhörigas berättelse försöker hon lyfta fram de ljusa minnena och det personliga genom exempelvis rätt musik och lämpliga dikter.
För en borgerlig begravning finns det inga regler och lagar och därmed inte heller några begränsningar. Platsen för ceremonin kan variera. Ibland sker begravningarna i hemmiljö. Då har de anhöriga byggt upp omgivningen som de vill ha den och ceremonin kan få fortsätta även efter själva begravningen.
Den kan ha religiösa inslag. Många människor har haft en psalm med sig genom livet som de vill ha med. Leenden och skratt under ceremonin är tillåtna.
– Man säger tack till livet och till den person som har gått bort. Livet kan innehålla både kärlek och tro om man vill det, säger hon.
På frågan om hon själv har någon trosuppfattning svarar Pernilla Dagerhem ja. Hon tycker att det är svårt att prata om eftersom det för många människor innebär en motsägelse att ha en tro när man har hennes jobb.
– Var och en måste få göra sina egna val i livet, säger hon.
Hur skulle du vilja att din egen begravning ser ut?
– Jag vill ha ett trevligt avslut. Jag tycker om trevliga tillställningar med god mat och musik.
Pernilla Dagerhem berättar att hon har skrivit flera arkiv som hon har ändrat efter hand. Man bör hålla det aktuellt hela tiden.
– Jag tycker att människor ska göra det för att hjälpa sina närstående, säger hon.
Att prata om döden kan vara svårt, men hon tycker det är viktigt att man lär sig hur en begravning går till rent praktiskt. Det är alltför lätt att hamna i fällan "så gör andra".
– Man behöver inte göra det som är brukligt. Det finns inte ett svar utan många.
Pernilla Dagerhem betonar vikten av att bestämma vad som är betydelsefullt för en själv och vad som kan överlåtas till andra. Hon pratar dagligen om begravning och gravplats med sina barn.
– Jag skulle gärna guppa på Vätterns våg, men mina barn vill ha mig nära, säger hon.
Ålder: 40 år
Bor: Södra Utmarken i Ängelholm
Familj: Man och två barn, Alma 18 år och Einar 14 år
Bäst med Ängelholm: Människorna som bor här
Läser: Har just läst Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimovic
Lyssnar på: Lisa Miskovsky, Uno Svenningsson, Eva Dahlgren
Gå till toppen