Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moderat topp åtalas för snatteri

Charlotte Zethelius (M), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, åtalas för snatteri. Hon bedyrar sin oskuld men tar nu time out från politiken tills domen fallit.

Charlotte Zethelius (M).Bild: Anders Malmberg HD/NST
Charlotte Zethelius är en av Moderaternas tyngsta politiker i Helsingborg. Förutom ordförandeskapet i idrotts- och fritidsnämnden är hon även ledamot i fullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen.
Nu står hon åtalad för snatteri på Ica Maxi vid Drottninghög.
– Jag förstår att detta kan skada förtroendet för mig. Därför har jag tillsammans med ledningen bestämt att ta en time out, säger hon till HD.
Hon lämnar sina politiska uppdrag tills tingsrättens dom faller.
Charlotte Zethelius anklagas för att ha tagit varor för 600 kronor vid sitt besök i varuhuset för tre veckor sedan. I polisens förhör framkommer att hon betalade för en del varor, men sedan gick larmet och det visade sig att hon hade fler varor i sin privata bag. Charlotte Zethelius betalade då för dessa.
– Det var ett enormt misstag. Jag var stressad, kom från mitt jobb och skulle till ett möte och däremellan handla. Aldrig, aldrig i mitt liv att jag skulle ta något utan att betala. Det finns inte i min värld att göra orätt.
Hon ska enligt åtalet ha hittat ytterligare en vara i sin korg när hon följde med till vaktlokalen och ska då ha slängt den i en papperskorg.
– Det är ingen idé att jag går in i själva händelseförloppet. Nu får förhandlingen ha sin gång.
Då, under rättegången, tänker Charlotte Zethelius ge sin version och försvara sig.
– Jag ska göra allt för att bli rentvådd och bedyra min oskuld.
Om tingsrätten friar dig?
– Då återgår jag till mina uppdrag och hoppas att förtroendet för mig kommer tillbaka.
Om du blir fälld?
– Då får vi ta det då. Jag sätter all min tro på att få rätt.
Jonas Jacobsson Gjörtler, Moderaternas ordförande i Helsingborg, och Christian Orsing, Moderaternas gruppledare i fullmäktige, tycker att time out är en rimlig och bra lösning.
– Hon blir ifrågasatt och hennes förtroende kommer i gungning under en sådan process, säger Jonas Jacobsson Gjörtler.
Båda M-ledarna framhåller också att man är oskyldig tills man är dömd och att hon nekar till anklagelsen.
Vad händer om hon fälls i tingsrätten?
– Det är nog svårt att ha ett tungt politiskt uppdrag om det finns en fällande dom av den här karaktären. Det måste man säga, anser Jonas Jacobsson Gjörtler.
Rättegången hålls 28 mars och normalt brukar en dom i liknande mål fällas inom ett par veckor.
Det är oklart vem som ersätter Charlotte Zethelius som ordförande i idrotts- och fritidsnämnden under hennes time out. Det ska Moderaternas fullmäktigegrupp bestämma på måndag.
Gå till toppen