Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Billig fika och barnanpassat högt i kurs

Kyrkan viktig mötesplats för många av stans föräldralediga.

Raden av prydligt parkerade barnvagnar i hallen visar att vi kommit rätt. Det är måndag eftermiddag och babykafé på gång på Maria församlingshem på Södra Storgatan. På mjuka mattor och soffor på golvet har föräldrar med sina små parvlar slagit sig ner. Klockan är halv två och de flesta små liven är mätta, belåtna och nybytta. Det är uteslutande mammor och barn som samlats till babykaféet som även bjuder på sångstund och fika för tjugolappen. Hit kan man gå med sina barn fram tills att de fyller ett år.
— För oss som har riktigt små är det jättebra här. Allt finns. Vi går hit varje måndag och på onsdagseftermiddagar till Sankta Anna på Ringstorp, berättar Anett Leo med sonen Hjalmar fyra månader.
För Anett Leo och hennes väninnor i mammagruppen är kyrkan en fast kugge i det föräldralediga livet. Fika på stan blir det bara ibland.
— Det är för dyrt. Men Waynes vid Rådhustorget är annars bra för att det finns plats för barnvagnar. Det borde finnas fler fik med priser anpassade för våra plånböcker, säger Isabella Jönsson med nymornade sonen Noa i knäet.
Charlotte Persson som har med sig dottern Hedvig, nio månader, tycker tjusningen med att fika och äta på stan har minskat sedan hon fick barn.
— På vissa ställen kan de titta på en som en spetälsk om man kommer mer än en mamma med vagn. Det händer till och med att de säger till en, säger hon.
Går hon ut blir det oftast Väla.
— Där finns det amningsrum och bra skötrum. Och det är lätt att parkera och ha med vagn.
Mammorna vi pratar med kan sakna att det inte finns fler aktiviteter för föräldralediga med riktigt små barn. Några har hört talas om att Filmstaden tidigare har haft babybio.
— Nu är det lite överspelat, barnen är för aktiva. Men det är annars en bra grej, säger Djana Jahic, med dottern Sandra, åtta månader
Det är ungefär lika många pappor som mammor som samlats på öppna förskolan i S:a Anna kyrka. Konceptet är ungefär detsamma som på babykafé fast barnen är lite äldre. Det är onsdag förmiddag och pappalediga Emil Antolovic har med sig dottern Lisa, 11 månader och sonen Olle, fyra. Emil ska vara hemma ett halvår den här svängen. Han tycker att Helsingborg är en bra stad att vara föräldraledig i.
— Tre dagar i veckan går vi till kyrkans olika kaféer och öppna förskolor. Men vi går även ut och käkar, till Waynes, Olssons Skafferi och Thai corner till exempel. Jag tycker det funkar bra. Jag brukar inte tänka att det är besvärligt.
Stans parker är något han vill hålla fram som ett plus. Det gör också Frank Piekert. Han har hittills varit hemma i tre månader med sonen Olle, 20 månader.
— I Fredriksdalsparken och Vikingsbergsparken går vi mycket. Och kyrkan är kanon. Det är kul att prata med andra i samma situation, säger han.

Fakta

Till babykaféerna på Maria Församlingshus och S:ta Anna kyrka kommer upp till ett trettiotal föräldrar varje gång.
— Vi vill hjälpa föräldrar att bygga nätverk, säger Charlotte Westerholm, församlingspedagog i Maria församling.
Det kyrkliga inslaget finns, men är inte dominerande.
— Vi tvingar inte på något. Sångstunden är ett tillfälle att inte bara utveckla det musikaliska med barnet utan också att lära känna det och vara nära. Vi vill vara med om att sprida en god stämning. Är det någon som kommer hit ensam finns vi där och pratar med dem, säger hon.
Maria församlingshus
S Storgatan 20, 3:e vån, hiss från gården
måndagar 13.30-16.00
S:ta Anna kyrka
Johan Banérs gata 65
onsdagar kl.13.30-16.00
S:t Olofs kyrka
Jönköpingsgatan 23
Måndagar öppet 09:00-11:30
Onsdagar öppet 14:30-16:30
Torsdagar öppet 09:00-11:30
Gå till toppen