Ängelholm

Trappor istället för strandbroar

Det blir inga nya långa höga strandbroar före sommaren. Istället ska kommunen snabbt försöka få ihop tio högre trappor över klitterna.

Bild: Anders Berggren HD/NST
I den svåra stormen första advent försvann det mesta av bryggor och planlagda nedgångar till Ängelholms stränder. Mellan Råbocka och Sibirien var det bara nedgången från Lasarettslinjen som klarade sig oskadd.
– Meningen är att vi före årets badsäsong ska bygga tolv nya trappor vid de tidigare nedgångarna som skadades i stormen. Istället för att som tidigare lägga dem lågt och därmed orsaka sår i klitterna ska trapporna gå över krönen, säger kommunens parkchef Maria Birgander.
Men det blir inte något av de långa höga broar eller bryggor som tidigare skisser visat. De skulle leda strandbesökarna högt över dynlandskapet ned på stranden.
– Nej nu gör vi bara trappor. Kanske blir det något sådant senare i år, men vi har ont om tid. Det finns ju inget färdigt att köpa. Varje strandnedgång är olik den andra, och allt måste byggas på plats och utan stora maskiner, säger Maria Birgander.
Antalet nedgångar för rörelsehindrade blir som tidigare med Sibirien, Råbocka och Klitterhus.
Hänsynen till naturen gör också att materialvalet är begränsat. Det blir inget tryckimpregnerat virke. Troligen ska de nya strandtrapporna byggas i lärk, som anses vara mest motståndskraftigt och dessutom finns att köpa i många dimensioner.
Kommunstyrelsen sade i veckan ja till att släppa 2,4 miljoner till strandbyggena. Här var politikerna helt överens, trots att många detaljer om vad de får för pengarna är oklara. Istället ska parkchefen göra en ny redovisning för kommunledningen under försommaren.
I utredningen om hur stränderna ska förbättras och översvämningsriskerna minska finns också förslag om både strandstaket och sandstaket. Det första handlar om små hinder i trä som ska visa människor att det är olämpligt att gå i klitterna.
– Vi sätter upp på några meter staket på varje sida om trapporna. Dessutom ska det upp informationsskyltar som förklarar varför klitterna är känsliga. Att folk går och hoppar där beror nog på okunskap, säger Maria Birgander, som redan har beställt skyltar.
För att försöka få tillbaka sand till den skyddande vallen av klitter ska det också byggas tätare trästaket på strandplanen. De hjälper till att fånga sand från havet med vågornas kraft. Det finns billiga, enkla sådana varianter typ de orange plastnät som ibland sätts upp för att skydda vägar och järnvägar mot snödrev. Sådana färgklickar blir det inte på stränderna.
– Vi ska inte ha plast här. Det blir trästaket som måste byggas på plats, säger parkchefen.
Även om strandbyggena blir ett förhållandevis stort jobb ska inte kommunen göra någon vanlig upphandling. Istället ska företag som redan har ramavtal medkommunen utnyttjas. Eventuellt delas byggena på flera kontrakt och entreprenörer. Allt för att klara sommaren.
– Det vi gjort är akutåtgärder. Senare i vår ska det fram en förvaltningsplan, säger Maria Birgander.
I skötselplanen kan det bli förslag om sandsugning till havs i större skala för att bygga på stranden. Valda delar ska troligen också skyddas med hjälp av planterad strandråg och sandrör.
Gå till toppen