Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Ringaren i Rådhuset" spelar allt

När färjan M/S Aurora döptes för 20 år hördes Lars-Olof Johanssons första klockspelskonsert från Rådhuset. Sedan dess har han spelat 8 150 melodier.

– Jag kan tänka mig att spela all sorts musik i rådhusklockan. Ja, om man undantar hårdrock.
Lars-Olof Johansson firar 20-årsjubileum som klockspelsmusikant på tisdag. Och den tidigare musikläraren älskar sitt jobb. Det märks tydligt när han tar emot oss i inspelningsstudion i maktens boning.
Vänta lite... sitter han inte uppe i tornet och frambringar melodierna?
– Så var det tidigare. Mellan 1992 och 98 satt jag i ett kallt och dragigt rum i ett av tornen. Det hände att det var minusgrader när jag slog mig ner vid orgeln. Numera har jag ett litet spelbord. Det är kopplat till en inspelningsapparat och sedan skickar jag ut musiken från fyra stora högtalare som sitter högst upp i det stora tornet.
Klockspelskonserterna i Helsingborg startades på stadens födelsedag den 21 maj 1960 av musikdirektören Einar Nilsson – en man med ett brett musikaliskt förflutet. Han var också Lars-Olof Johanssons musiklärare när denne gick på Gossis.
– 1992 ringde Einar och frågade om jag ville ta över i Rådhuset och jag började samma dag som Aurora invigdes den 21 mars.
Under årens lopp har Lars-Olof Johansson noga antecknat vilka melodier han spelat. Därför finns Staffan Percys "Drömmens skepp" och den italienska låten "In vernali tempore" med vid jubileumskonserten eftersom de spelades just vid Auroras dop.
Under de 20 åren har Helsingborg utvecklats till en kryssningsstad. Kommer ett amerikanskt fartyg hit, ja, då blir det Amerikainspirerade låtar.
– Det händer också att människor stoppar mig på stan och önskar en speciell låt vid nästa konsert. Det brukar jag fixa.
Musik har alltid legat denne man varmt om hjärtat. Numera är han pensionerad från kommunala musikskolan. Men han finns fortfarande med i flera orkestrar som till exempel Frank Andersson Band som man kan höra på ställen som musikpubarna Charles Dickens och Telegrafen.
– Jag är allätare när det gäller musik. Men jag vill ändå påstå att det är jazzen som ligger mig varmast om hjärtat, säger Lars-Olof Johansson och börjar inspelningen av Povel Ramels "Underbart är kort".
På tisdag kan ni höra den från Rådhuset.

På tisdag spelas:

"Drömmens skepp" (Staffan Percy)
"Underbart är kort" (Povel Ramel)
"Vara vänner" (Eddie Oliva)
"In vernali tempore" (italiensk melodi ur Piae Cantiones)
"Ljus och värme" (Åge Aleksandersen)
"Mitt eget land" (Olle Adolphson)
"Syrener i lövsprickningen" (Leif Strand)
Gå till toppen