Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hedersmedalj till Kung Sune

2007 röstade Landskrona Postens läsare fram Sonny Johansson, Kung Sune i folkmun, till "Alla tiders BoIS-are". På tisdagen tillkännagav kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg (M) att Kung Sune som förste idrottsman någonsin får kommunens hedersmedalj.

– Nu har jag väl fått alla hedersutmärkelser jag kan få, sa en glad och hedrad Sonny Johansson direkt efter att beslutet blivit officiellt i samband med Landskrona BoIS frukostmöte på tisdagen.
När Lennart Söderberg, inför en välbesökt sponsorträff, förklarade vem mottagaren av hedersmedaljen var brakade applåderna loss. Det råder ingen tvekan om att Sonny Johansson fortfarande behåller sitt grepp om BoIS-supportrarna.
– Jag är mycket glad och mycket hedrad. Inte bara att jag fått hedersmedaljen för mina prestationer som idrottsman utan också att jag tilldelats den i konkurrens med inte minst hela näringslivet i Landskrona stad, sa han.
Det rådde heller ingen tvekan om att Lennart Söderberg var glad över att få vara budbäraren av denna glada nyhet.
– I stadens idrottshistoria är Sonny Johansson ett unikum, den förste som försetts med kunglig titel, konstaterade han med anspelning på smeknamnet.
Sonny berättar själv hur namnet Kung Sune dök upp en gång i tiden.
– Det var då Franz Beckenbauer i Bayern München och Västtyska landslaget fick titeln Kaiser Franz. När vi så möte Malmö FF på idrottsplatsen hade deras supportrar en banderoll där det stod Kaiser Bosse med hänsyftning till Bosse Larsson. Då var det någon på Engelska läktaren som döpte mig till Kung Sune.
Sonnys dopnamn är ju Sune, Sonny har han lagt till senare, så därav den träffande benämningen. För hans karriär i BoIS och svensk fotboll är kunglig.
– Han spelade 637 matcher i Landskrona BoIS och gjorde 309 mål. 14 säsonger var han lagets främste målskytt och även 70-talets allsvenske skyttekung. Ett så utpräglat målsinne gjorde honom till den hyllade idolen i en genuin fotbollsstad, sa Lennart Söderberg i sitt hyllningstal.
– Trots stjärnstatusen förblev han lojal och ödmjuk, vilket starkt bidragit till att kulten kring Kung Sune lever kvar i dag, tillade han.
Det var ingen tvekan när juryn skulle enas om vem som skulle få ta emot hedersmedaljen. Kung Sune var en självskriven vinnare även i detta sammanhang.
Utdelningen av hedersmedaljen kommer också att bli minnesvärd. Denna sker på Landskrona Idrottsgala den 13 april i Landskrona Idrottshall. På galan är för övrigt Kung Sunes moderklubb, BK Landora, nominerad i kategorin Årets förening.
Sonny Johanssons fotbollskarriär, från starten som pojklagsspelare som åttaåring, har varat i 55 år.
– Jag är kvar i Billeberga GIF som tränare denna säsong också men sedan blir det nog pension från fotbollen, säger Kung Sune.
Gå till toppen