Helsingborg

Krögarens delseger över kommunen

Förvaltningsrätten ger Helsingborgskrögare rätt. Nu får de tillbaks hälften av kontrollavgifterna för 2011.

Torbjörn Lagmark.Bild: Tobias Andersson HD/NST
Helsingborgs kommun har debiterat krogar för arbete som inte utförts. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom som bland annat ger kändiskrögaren Torbjörn Lagmark tillbaka halva tillsynsavgiften för 2011 års livsmedelstillsyn.
– Detta är en delseger men vi har en bit kvar till rättvisa, säger Torbjörn Lagmark, på Lagmark Gastronomi, som driver frågan tillsammans med Per Dahlberg som bland annat driver krogen Gastro.
Målet som egentligen är i två delar gick i höstas emot krögarna i frågan om alkoholtillsynen. Ett mål som nu överklagats till Kammarrätten.
– Jag tycker att tingsrättens resonemang kring livsmedelstillsynen gagnar oss även i det andra målet.
Kortfattat handlar det om i båda fallen att krögarna har fått betala för tillsyn som aldrig utförts. Kommunen hävdar att de kommer att göra tillsynen men att de inte måste göra det samma år som avgiften debiteras. Förvaltningsrätten slår fast att Lagmark under flera år fått mindre tillsyn än vad man betalt för. Därför beslutade rätten att kontrollavgiften för 2011 ska halveras.
I pengar räknat är det ingen jätteseger. Det handlar för Torbjörn Lagmarks del om mindre än 2500 kronor.
– Men det handlar inte bara om mig och Per Dahlberg. Vi är över 60 krögare i nätverket Gastronomi Helsingborg och ute i landet många fler.
Krögarna har haft hjälp av organisationen Centrum för rättvisa att driva frågan.
– Flera av landets kommuner har regelmässigt debiterat för saker de inte kan leverera, säger Anna Rogalska Hedlund som är jurist på organisationen. Därför är det ett principiellt viktigt ställningstagande som rätten gjort.
Helsingborgs kommun kommer troligen inte att överklaga domen.
– Inte som det ser ut nu, säger Johanna Ersberg som är jurist på miljöförvaltningen. Jag vill däremot understryka att det enda som domstolen prövat är avgiften för 2011.
Det innebär att om någon krögare nu hoppas på retroaktiva återbetalningar för andra år så kommer de med största sannolikhet att mötas av kalla handen.
– Detta är ingen dom som är vägledande, säger Olu Lindström chef för livsmedelstillsynen i Helsingborg. Vi ska diskutera hur vi ska förhålla oss till den.
Gå till toppen