Nöje

Svensk komedi bäst med drama

Saknaden av ”Äkta människor” som upptagit mina söndagskvällar de senaste månaderna skulle i går fyllas med den nya dramakomediserien ”Coacherna” på SVT1. Genreblandningen mellan drama och komedi får mig alltid att rysa. Det känns som något typiskt svenskt att blanda drama och komedi. Visst ska det vara kul men det får inte vara för kul, liksom. Därför tar vi ett roligt yrke med udda karaktärer, slänger in några skämt byggda på våra fördomar och så tar vi genast ner det några steg med ett stressigt livspussel, spelmissbruk och lite otrohet…
Jag kanske låter negativ men faktum är att det funkar. Skulle man plockat dramat ur ”Coacherna” hade vi antagligen suttit där med en buskisvariant fylld av krystade skämt och folk som snubblar – ungefär som ”Kontoret” på TV4. Lena Endre är en av Sveriges bästa och mest meriterade skådespelare. Att hon klarar komedi har ont inte minst visat med Lorry-gänget och det är mycket hennes insats som höjer ”Coacherna” en bit över genomsnittet. På sistone har vi dock varit bortskämda med riktigt bra svenska serier. Jag blev själv imponerad av ”Äkta människor”, främst av det originella manuset, men även ”30 grader i februari” visar att den svenska film- och tv-branschen håller hög klass.

I första avsnittet av ”Coacherna” var det Lena Endres karaktär ”Carina” som hade huvudrollen men framöver kommer även hennes två kollegor ”Nathalie” och ”Zelda” få mer utrymme. Det kan behövas eftersom de just nu är karikatyrer av så kallade livscoacher. Att Zelda använder sig av kristaller när en klient bara vill ha ett jobb var ett billigt sätt att locka till skratt. Det krävs mer för att skapa drama i den här komedin. Som att burduse klienten Sven-Åke hjälptes att hitta Buddha och bisexualitet. Den karaktären, spelad av Jimmy Lindström, skulle jag vilja se mer av. Den hade gett flera möjligheter för manusförfattarna men sett till de kommande fem avsnittens rollistor ska inte Sven-Åke dyka upp fler gånger. I stället lär varje avsnitt ha sina egna speciella kunder vilket så klart också kan bli bra.
Äntligen är Formel 1-säsongen igång på riktigt. Viasat erbjuder i år ett antal extrakanaler för att kunna se andra kameravinklar och det är säkert jättebra för den som har Viaplay. Vi andra följer med nöje huvudsändningen på Viasat Motor.
Vi är kanske inte så många TV4 hoppats på som följt ”Biggest loser Sverige” men lite respekt kan man väl ändå ha för sina tittare? Att redan i trailern inför torsdagens final visa hur smala de tävlande blivit har nu förstört hela spänningen. Uselt, TV4!
Idag är ”CSI” tillbaka på Kanal 5 klockan 21. Elisabeth Shue ska få en roll i nya säsongen men hon träder in först den 16 april. Direkt efter ser vi sista avsnittet av ”Får vi följa med?” med Filip och Fredrik.
Gå till toppen