Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtal för bilbrand ogillas

Tingsrätten ogillar åtalet mot den 23-årige Landskronabo som varit åtalad för att ha anlagt en bilbrand på Stenorsvägen i september 2010. Däremot döms han för häleri, vapenbrott och narkotikabrott.

Den 23-årige Landskronabon var åtalad för att ha anlagt en bilbrand på Stenorsvägen kring midnatt mot den 30 september 2010.
Flera boende på Silvergården hörde en smäll och såg sedan hur en bil brann på parkeringen. Även en polispatrull som befann sig i närheten hörde smällen och var på plats inom en minut, då Volvon redan var övertänd.
100 meter från platsen hittade en av polismännen en bränd handske som luktade bensin eller diesel och som fortfarande var varm. På denna hittades senare DNA som matchar 23-åringens.
Samme 23-åring kom även till akuten vid Helsingborgs lasarett med andra gradens brännskador i ansiktet och på händerna.
23-åringen har förklarat brännskadorna och handsken med att han passerade bilen och såg att det brann. Han ska då ha försökt ta sig in i bilen för att konstatera om någon satt i den. Det är också då han ska ha fått brännskadorna, enligt honom själv.
Lunds tingsrätt finner att dessa uppgifter är besvärande för honom, men poängterar att ingen har sett honom sätta fyr på bilen och att ingen utredning om brandorsaken har gjorts. Därför kan han inte dömas för att ha anlagt branden.
Han döms däremot för häleri efter att ha köpt en stulen motorcykel. Tingsrätten menar att han borde ha insett att den var stulen, eftersom ramnumret var bortslipat, registreringsskylten saknades, rattlåset var knäckt, tändningslåset var bortkopplat och priset var en bråkdel av vad det borde vara.
Han döms också för att ha haft tre 22-kalibriga patroner hemma hos sig och för att ha använt narkotika.
Påföljden blir villkorlig dom och 3 000 kronor i dagsböter. Dessutom ska han betala 10 000 kronor i skadestånd till motorcykelns rättmätige ägare.
Gå till toppen